Dnevni izveštaj 17.07.2019
Objavljeno: 17. 07. 2019

SERBIA:

Za unapređenje sistema za vodosnabdevanje u Srbiji obezbeđeno 50 mil EUR

Rukovodilac Evropske investicione banke (EIB) za Srbiju Ana Solecki i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević potpisali su Sporazum o finansiranju projekata sistema za vodosnabdevanje od 50 mil EUR kojim će se taj sistem unaprediti u 25 lokalnih samouprava. Blagojević je posle potpisivanja sporazuma u Vladi Srbije rekao da je od ukupne sume od 50 mil EUR, 10 mil EUR donacija osam zemalja EU, a 40 mil EUR je kredit EIB.
Izvor: Ekapija

Proizvodnja Fiata 500L u Kragujevcu zaustavljena do 3. septembra

Radnici kompanije Fiat Krajsler automobili Srbija od sutra idu na plaćeno odsustvo i na kolektivni godišnji odmor, pa će im prvi radni dan u fabrici biti tek 3. septembar. Predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila u Kragujevcu Zoran Marković je rekao Beti da su radnici od sutra na plaćenom odsustvu do 29. jula, kada im počinje kolektivni letnji godišnji odmor koji traje do 18. avgusta. „Obavešteni smo zvanično od poslovodstva da od 19. avgusta radnici ponovo idu na plaćeno odsustvo, a na posao će se vratiti 3. septembra“, rekao je Marković.
Izvor: Danas

Izvoz Srbije porastao 8,2 odsto, uvoz za 13% prošle godine

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije porasla je prošle godine za 10,9 odsto na 38,2 milijarde evra, pri čemu je izvoz povećan za 8,2 posto, a uvoz za 13 procenata, prema konačnim podacima Republičkog zavoda za statistiku. Izvoz robe je u periodu januar-decembar 2108. dostigao vrednost od 16,28 milijardi evra, a uvoz 21,91 milijardu, tako da je deficit "težio" 5,63 milijarde evra i veći je za 29,7 odsto nego prethodne godine.
Izvor: Tanjug

INO:

Američki indeksi u korekciji nakon izjave Trampa o pregovorima sa Kinom; Evropske berze u plusu

Nakon višednevnog rasta, indeksi u Americi juče su bili u crvenom i to kao posledica izjev Trampa da je Amerika još uvek daleko od nekog dogovora sa Kinom po pitanju trgovinskih odnosa. S&P500 izgubio je 0,3% a Nasdaq 0,4%.
Goldman Sachs je objavio rezultate bolje od očekivanih zbog dobrih performansi u svojoj diviziji investicionog bankarstva pa je akcija juče dobila 1%. J.P. Morgan je takođe bio u plusu od skoro 1% zbog rezultata koji su boji od očekivanih a Johnson & Johnson je pak izgubio 1,5% iako je objavio rast kvartalnog profita od čak 42%.
Evropski indeksi takođe su bili mahom u zelenom a investitori se i na ovim tržištima sada fokusiraju na objave kvartalnih rezultata. Stoxx600 je dobio juče 0,3%.
Švedska kompanija Husquarna je izgubila 5%, nakon izjave direktora da će margina poslovne dobiti biti na nižem delu predviđanog raspona, zbog slabijih prihoda u drugom kvartalu.
Fiat Chrysler je izgubio 3% u toku dana pošto je dobio „sell“ rejting od strane Goldman Sachsa.
Izvor: CNBC, Ilirika