Dnevni izveštaj 18.07.2019
Objavljeno: 18. 07. 2019

SERBIA:

Trećinu svih prihoda u regionu ostvarile srpske kompanije

Ukupan prihod koji je prošle godine ostvarilo 100 najuspešnijih kompanija u regionu iznosi približno 100 milijardi evra, a više od trećine tih prihoda napravile su kompanije na teritoriji Srbije. Kako se navodi u saopštenju, 100 najvećih kompanija u Srbiji ostvaruje ukupan prihod od 34 milijarde evra, a slede ih najbolja preduzeća u Sloveniji sa 29 milijardi evra, u Hrvatskoj sa 24, u Bosni i Hercegovini sa 11 i u Crnoj Gori sa četiri milijarde evra.
Izvor: SD

Izgradnja metroa najranije počinje u drugoj polovini 2020.

Izgradnja metroa u Beogradu, koja bi mogla najranije da počne u drugoj polovini ili krajem 2020. godine, biće jedna od najvećih investicija u Jugoistočnoj Evropi, izjavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović. „U vezi sa izgradnjom metroa u Beogradu očekuje nas još mnogo definisanja okvira, projekata, dok ne dođemo u situaciju da pričamo o zvaničnom iznosu investicije i onome što će nam ponuditi partneri. Pa tek onda da pokušamo da počnemo sa izgradnjom u drugoj polovini ili pred kraj sledeće godine“, rekla je Mihajlović na konferenciji za medije u Beloj Palanci
Izvor: Krstarica

Dinar stabilan, kurs 117,7389

Dinar će sutra zadržati približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosiće 117,7389 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije. NBS je kupila na međubankarskom deviznom tržištu 15 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, čime je ukupan iznos koji je kupila od početka godine povećan na jednu milijardu i 640 miliona evra, dok je prodala 130 miliona. Dinar će prema evru biti jači za 0,2 odsto na mesečnom i za 0,3 procenta na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine jači za 0,4 procenta.
Izvor: Blic

INO:

Globalna trgovinska pitanja oborila indekse u Americi i Evropi

Juče je nastavljena blaža korekcija na Wall Streetu ali su indeksi bili u crevnom i u Evropi., Suštinski je razlog jučerašnjem padu uglavnom natpisima Wall Street Journala da se pregovori Kine i Amerike zapravo zapali u ćorsokak zbog restrikcija prema Huaweiju. S&P500 bio je u minusu od 0,65% a Nasdaq je izgubio 0,46%.
Od korporativnih dešavanja u fokusu su bili Bank of America, koja je objavila rezultate bolje od očekivanih uglavnom zbog dobrih performansi u segmentu klijenata iz stanovništva. Direktor banke upozorio je međutim da će pad kamatnih stopa loše uticati na prihod banke. Akcija je ipak dobila 0,7%.
United Airlines je objavio profiti i prihode koji su bili bolji od očekivanih ali je najavio i program otkupa sopstvenih akcija vredan 3 milijarde USD.
Evropski Stoxx600 je bio u minusu od 0,36%, pošto je pitanje trovinskih odnosa i sve veće rastezanje pregovora SAD i Kine opet u glavnom fokusu.
Ericsson, poznati proizvođač opreme za telekom kompanije, izgubio je juče solidnih 11,2%, nakon što je objavio da se u drugoj polovini godine mogu očekivati veći troškovi poslovanja zbog pokušaja da se osvoji novi posao u razvoju mreža, što bi posledično smanjilo profitnu stopu.
Švedska Swedbank je bila pod solidnim prodajnim pritiskom zbog odluke da smanji visinu dividende a sve zbog nesigurnosti izazvane nakon skandala sa pranjem novca u svojim ekspoziturama u državama Baltičkog regiona.
Od makro podataka iz Evrope verovatnije pažnju privukla objava da je inflacija u EU zoni iznosila tek 1,3% što je dalje daleko ispod očekivanja koje je ECB postavila na nivo nešto niži od 2%.
Izvor: CNBC, Ilirika