Dnevni izveštaj 22.07.2019
Objavljeno: 22. 07. 2019

SERBIA:

NBS: Inflaciona očekivanja i dalje u granicama NBS targeta

Prema rezultatima junske ankete, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu i za dve godine unapred nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%). Inflaciona očekivanja za godinu dana unapred niža su u junu nego u maju i iznose 2,8% kod finansijskog sektora i 2,5% kod privrede. Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve godine unapred, finansijski sektor je u junu zadržao svoja očekivanja na centralnoj vrednosti cilja (3,0%), dok su očekivanja sektora privrede blago snižena u odnosu na maj i iznose 2,8%.
Izvor: NBS

Međunarodni monetarni fond doneo odluku o uspešnom završetku drugog razmatranja ekonomskog programa sa Srbijom

MMF je ocenjeno je da je makroekonomska stabilnost dodatno ojačana u periodu od konsultacija po članu IV iz 2017. godine. Privredni rast, koji je u 2018. godini ubrzan na 4,3%, najviši je u poslednjih deset godina. Fiskalna disciplina se ustalila - od početka 2017. godine budžet opšte države je u suficitu, a učešće javnog duga u BDP-u je niže za oko 15 procentnih poena. Nezaposlenost nastavlja da se smanjuje, a zaposlenost beleži kontinuirani rast. Inflacija je očuvana na niskom nivou, a finansijski sektor je stabilan uz pad učešća problematičnih kredita banaka u ukupnim kreditima na 5,4%, što je najniži nivo ikada. Sprovedene su važne reforme u cilju modernizacije Poreske uprave, a MMF posebno ističe značajan napredak koji je postignut u otklanjanju nedostataka u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.
Izvor: NBS

Vrednost transakcija mobilnog bankarstva skočila preko 100 puta

Broj korisnika mobilnog bankarstva u Srbiji porastao je u proteklih pet do šest godina više od 15 puta, pokazuju podaci Narodne banke Srbije (NBS). Ukupna vrednost transakcija ostvarenih ovim putem veća je za više od sto puta nego 2013. godine. U prošloj godini ostvareno je ukupno 17.445.567 transakcija prenosa novčanih sredstava upotrebom mobilnog bankarstva, koje su pokrenula fizička i pravna lica, u vrednosti od oko 198,1 milijardi dinara.
Izvor: Blic

INO:

Petak doneo korekciju na Wall Streetu; Evropa bez većih promena

Indeksi u Americi petak su završili blažom korekcijom, koja je posledica uglavnom geopolitičkih tenzija i novosti da je Iran zarobio dva britanska tankera. U fokusu investitora ostaju i dalje korporativne objave i rezultati poslovanja za drugi kvartal tekuće godine. S&P500 korigovan je za 0,6% a Nasdaq za 0,6%.
Microsoft je dosegao novi maksimum svih vremena, nakon što je objavio da je rezultate bolje od očekivanih. Brojke su bile dobre zahvaljujući velikom rastu prihoda iz cloud segmenta (+39% g/g). Akcija je ipak dobila samo 0,15%.
American Express je takođe objavio rezultate bolje od očekivanih ali je akcija izgubila preko 2,5%.
Evropski indeksi završili su petak bez nekih većih promena, pošto investitori iščekuju nove signale i objave iz FED-a u vezi poteza za naredni sastanak koji je zakazan 31.jula. Stoxx600 je dobio simboličnih 0,1%.
AB inBev je dobio 5,3% nakon objave da prodaje australijsku jedinicu kompaniji Asahi a Wirecard je bio u plusu od 5% zbog objave da će raditi na platnim karticama za supermarket Aldi.
Izvor: CNBC, Ilirika