Dnevni izveštaj 23.07.2019
Objavljeno: 23. 07. 2019

SERBIA:

SDI u prvih šest meseci uvećane 14%

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež, gostujući na RTS-u, rekao je da su strane investicije u našoj zemlji u prvih šest meseci ove godine veće za 14% u odnosu na prethodnu godinu. Ukazao je da je država emitovanjem obveznica omogućila bankama da se povoljnije i sa manje rizika zadužuju na međunarodnom tržištu, što znači da će privrednici moći da uzmaju jeftinije zajmove.
Izvor: Ekapija

MMF: Struja treba da poskupi bar za iznos inflacije

Struja u Srbiji treba da poskupi bar za iznos inflacije, čime bi i dalje cena električne energije ostala stabilna, kaže šef Kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Sebastijan Sosa, i podseća da tarife nisu menjanje skoro dve godine. Na pitanje novinara hoće li poskupeti struja, Sosa je rekao da je kratkoročno potrebno povećati cene električne energije, a da srednjoročno treba se povećavaju postepeno.
Izvor: Ekapija

Srbija treći najveći investitor u BiH

Prema podacima Centralne banke BiH, do kraja 2017. Srbija je u BiH investirala 2,024 milijarde konvertibilnih maraka (više od milijardu evra), što znači da je Srbija treći najveći investitor u BiH sa učešćem od 15 odsto u ukupnim ulaganjima, kazao je direktor Agencije za unapređenje stranih investicija Bosne i Hercegovine (FIPA) Gordan Milinić. On je to rekao tokom sastanka sa novoimenovanom ambasadorkom BiH u Srbiji Aidom Smajić sa kojom je razgovarao o trenutnoj ekonomskoj situaciji izmedju dve zemlje, sa fokusom na investicije Srbije u BiH, prenosi Fena.
Izvor: Blic

INO:

Indeksi u Americi u zelenom u iščekivanju dobrih rezultata FAANG kompanija; Evropa mešovita, Philips dobio 5%

Indeksi na Wall Streetu dobro su startovali nedelju, a sentiment je vođen sada pre svega očekivanjima da će tokom ove sedmice takozvana FAANG grupa (Facebook, Amazon, Apple, Netflix, Alphabet) objaviti rezultate bolje od očekivanih. S&P500 dobio je juče 0,3% a Nasdaq 0,7%.
Boeing je bio pod prodajnim pritiskom pošto je Fitch agencija snizila njegov rejting na „negative“, dok su tehnološke akcije, tačnije proizvođači čipova Applied Materials, Micron Technology i Lam Research dobile bar po 3,7%, nakon što je Goldman Sachs podigao rejting za sva imena u uverenju da će se trenutne zalihe čipova koje blokiraju rast, istopiti brže nego što se očekuje.
Evropske berze završile su dan mešovito, dok investitori u prvom redu u svom fokusu imaju korporativne objave tačnije rezultate za drugi kvartal. Stoxx600 bio je gotovo bez promene a vodeći sektori završili su u suprotnim pravcima.
Philips je privukao pažnju među poznatijim imenima obzirom da je dobio preko 5%, nakon objave rezultata koji su bolji od očekivanih. Naime, kompanija je ostvarila rast prihoda od 6% tokom drugog kvartala što je znatno bole od očekivanja, pa je to uzrokovalo kupovni pritisak. Rat prihoda došao je zbog veće potražnje za bolničkim uređajima u Kini i SAD-u.
Izvor: CNBC, Ilirika