Dnevni izveštaj 24.07.2019
Objavljeno: 24. 07. 2019

SERBIA:

KMBN: Za MMF, privatizacija Komercijalne banke ključna za reformu finansijskog sistema

Međunarodni monetarni fond očekuje da privatizacija Komercijalne banke bude sprovedena kroz transparetno nadmetanje, kao i da uskoro bude objavljen poziv za dostavljanje neobavezujućih ponuda, kaže šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Sebastijan Sosa. Sosa je na konferenciji za novinare u Narodnoj banci Srbije rekao da postoji interesovanje različitih investitora za Komercijalnu banku, čija je privatizacija, kako je ocenio, ključni element reforme srpskog finansijskog sistema. Uvereni smo da će proces nastaviti transparentno da se odvija. U ovoj fazi potencijalni investitori rade analize, potpisali su ugovore o neobjavljivanju informacija - naveo je on.
Izvor: Ekapija

MMF zadržao procenu rasta Srbije na 3,5%

Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će privredni rast u Srbiji do kraja godine biti ubrzan, a šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji Sebastijan Sosa kaže da ta međunarodna finanijska institucija zadržava procenu o 3,5 odsto rasta Srbije u 2019. godini. On je novinarima rekao da je za brži rast neophodna puna implementacija reformi i naglasio da se ključni koraci moraju preduzeti bez odlaganja.
Izvor: Tanjug

Država u 2019. ulaže 300 miliona dinara u 19 industrijskih zona

Ministarstvo privrede je za ovu godinu izdvojilo oko 300 miliona dinara za realizaciju 19 projekata u industrijskim zonama lokalnih samouprava, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović. Opremanjem industrijskih zona svaka lokalna samouprava unapređuje svoju konkurentnost i atraktivnost i zato su ovi projekti važni. Ministarstvo privrede im je, kroz ove projekte, dalo mogućnost da opreme industrijske zone uz sufinansiranje ministarstva - rekao je Stevanović za Tanjug.
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksi u Americi u zelenom podržani dobrim objavama rezultata i iščekivanjima nove runde pregovara SAD-Kina; Evropa takođe u zelenom

Indeksi u Americi juče su završili dan uz pozitivne promene, na šta je odlučujuće uticala najava da nova rudna američko-kineskih pregovora počinje sledeće nedelja ali je doprinos rastu dalo i nekoliko dobrih objava kvartalnih rezultata. S&P500 dobio je juče 0,7% a Nasdaq 0,6%.
Od korporativnih objava svakako je Coca-Cola bila u fokusu, obzirom da je objavila rezultate koji su nadmašili očekivanja analitičara. Obim prodaje ovog proizvođača pića skočio je 4%, na godišnjem nivou, a vođen je bio dobrom prodajom „Zero Sugar“ linije i „namesake“ linije. Akcija je juče dobila preko 6%.
United Technologies je takođe objavio rezultate bolje od očekivanih, pa je akcija dobila 1,5%. Kompanija je takođe podigla i svoja očekivanja za celu godinu u smislu većih prihoda i profita. Biogen je dobio 4,9%, nakon objave dobrih rezultata.
Evropski indeksi završili su dan takođe u zelenom u iščekivanju današnje odluke ECB o kamatnoj stopi. Korporativne objave takođe su podržale dobar sentiment i na ovom tržištu.
Švajcarska banka UBS je objavila neto kvartalni profit od 1,4 milijarde USD, i nadmašila očekivanja analitičara. Akcija je dobila 2,6% a drugi kvartal je za ovu banku bio jedan od najboljih u poslednjih 10 godina.
Izvor: CNBC, Ilirika