Dnevni izveštaj 25.07.2019
Objavljeno: 25. 07. 2019

SERBIA:

RZD International zainteresovan za obnovu pruge Beograd-Bar, prikuplja dokumentaciju

Ruska železnica zainteresovana je za rekonstrukciju pruge Beograd-Bar i u toku je prikupljanje dokumentacije za taj projekat. To je za RTS izjavio predstavnik ogranka RZD International u Srbiji Mansurbek Sultanov. Za barsku prugu već imamo završenu deonicu do Valjeva, ali to nije najkritičniji deo, već je to onaj prema Zlatiboru i dalje do granice sa Crnom Gorom" - rekao je Sultanov. Sultanov je ukazao je i da na toj deonici nema mnogo prostora da bi bila menjana osovina, kao na pruzi ka Budimpešti.
Izvor: Ekapija

HBIS otpočinje projekat modernizacije železare vredan 120 miliona USD

Izgradnja novog postrojenja Aglomeracije u Železari Smederevo je juče otpočela, a kamen temeljac za pogon u koji će biti uloženo ukupno 120 miliona dolara polažu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik kompanije "Hbis Tangsteel i Hbis Group Serbia" Vang Laniju. Vučić je ranije najavio novu investiciju od 80 miliona dolara u Zzelezaru u Smederevu, navodeći da će ona biti zalog za budućnost Smedereva, Podunavskog kraja i za čitavu Srbiju. Prema najavama iz kompanije HBIS, dodatnih 40 miliona dolara biće uloženo u zaštitu životne sredine i poboljšanje efikasnosti i produktivnosti.
Izvor: Blic

Dinar usidren, kurs 117,81

Zvanični srednji kurs iznosiće danas 117,7643 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na danas, objavila je Narodna banka Srbije. Dinar će prema evru biti jači za 0,1 odsto na mesečnom i za 0,2 posto na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine jači za 0,3 procenta. Indikativni kurs dinara prema dolaru je oslabio je danas za 0,3 odsto na 105,5430 dinara za dolar. Dinar je prema dolaru na mesečnom nivou slabiji za 1,8 odsto, na godišnjem za 4,2 posto, a od početka godine je u padu za 2,0 pocenta.
Izvor: Blic

INO:

Novi rekordi za S&P500 i Nasdaq; Evropa u simboličnim plusevima

Indeksi na Wall Streetu dosegli su do novih maksimuma juče, vođeni rastom na akcijama proizvođača čipova. S&P500 dobio je 0,5% a Nasdaq 0,9%.
UPS je skočio solidnih 8%, zbog objave kvartalnog neto profita i prihoda koji su viši od očekivanja analitičara. Dobri finansijski rezultati posledica su povećane tražnje za prenosom pošiljka zemnim putem i kroz uslugu isporuke za jedna dan a putem aviona.
Boeing je izgubio juče 3,15, pošto je objavio solidan gubitak za drugi kvartal, uglavnom kao posledica blokade porudžbina za 737 MEX model.
Caterpillar je izgubio 4,5% posle objave rezultata koji su bili gori od očekivanih. Brojke nisu bile impresivne zbog rastućih troškova ali je prodajni pritisak odraz i uvek prisutnih trgovinskih tenzija s Kinom, na šta je ova akcija vrlo osetljiva.
Evropske berze završile su dan u simboličnim plusevima, pošto su investitori pratili nove korporativne objave ali i relativno slabe makro podatke iz Nemačke i Francuske. Stoxx600 bio je gotovo bez promene, tačnije u simboličnom plusu od 0,1%.
Dutsche Bank je objavio gori od očekivanog gubitka, tačnije brojku od 3,1 milijarde EUR, za drugi kvartal tekuće godine, zbog tekuće transformacije poslovanja, kako je bar navedeno u saopštenju. Akcija je izgubila 2%.
Peugeot je dobio skoro 2%, nakon objave dobrog rasta profita za prvi kvartal svoje fiskalne godine, dok je Daimler skočio skoro 3%, nakon objave da će nastaviti sa procesom smanjenja troškova, premda je u prvom kvartalu imao gubitak od 1,5 milijarde EUR.
Izvor: CNBC, Ilirika