Dnevni izveštaj 26.07.2019
Objavljeno: 26. 07. 2019

SERBIA:

Prosečna zarada u Srbiji u maju 55.380 dinara

Prosečna neto zarada u Srbiji u maju je iznosila 55.380 dinara, a bruto zarada (sa porezima i doprinosima) 76.511 dinara, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečna neto zarada nominalno je veća za 9,9%, a realno za 7,5%, dok je je prosečna bruto zarada nominalno veća za 9,8%, odnosno za 7,2% realno. Rast neto zarade u periodu januar-maj 2019. godine, u odnosu na isti period prošle godine, nominalno je iznosio je 9,9%, odnosno 7,2% realno, a rast bruto zarade 9,7% i 7% realno.
Izvor: Ekapija

Dinarska štednja obara rekorde

 

Dinarska štednja u bankama u Srbiji dostiže nove najviše nivoe i tokom jula 2019. godine je prvi put premašila 70 milijardi dinara. To pokazuju operativni podaci Narodne banke Srbije. Zahvaljujući postignutoj makroekonomskoj stabilnosti i sve boljim perspektivama za razvoj domaće ekonomije, poverenje građana u domaću valutu raste iz godine u godinu, što potvrdjuje činjenica da je dinarska štednja zaključno sa junom 2019. u poređenju sa junom 2013. povećana preko tri puta, ističu iz NBS.
Izvor: b92

Fiskalni savet: Rast od 3,5% previše optimističan, NBS veštački održava vrednost dinara

 

Član Fiskalnog saveta Srbije Vladimir Vučković izjavio je za Vreme da će rast privrede u ovoj godini biti oko tri odsto i da su procene od 3,5 procenta previše ambiciozne. Dinar je relativno stabilan, blago jača, ali bi teorija i preporuka za ekonomsku politiku bila da svake godine treba malo da slabi da bismo zadržali cenovnu konkurentnost, rekao je Vučković i dodao da Narodna banka ne bi trebalo veštački da smanjuje vrednost dinara.
Izvor: Blic

INO:

 

Indeksi u Americi u crvenom zbog sumnji o budućem potezu FED-a sledeće nedelje; Evropa takođe u minusu

Indeksi na Wall Streetu juče su imali negativnu korekciju pošto se na tržištu pojavila sumnja u pravac poteza FED-a, koji se očekuju sledeće nedelje. Tačnije, dobri ekonomski podaci u SAD i izjava šefa ECB-a da regionu još uvek ne preti recesija, sada umanjuju šansu za smanjenje kamatne stope pa je to bio glavni razlog za pad indeksa. S&P500 je izgubio 0,5% a Nasdaq 1%.
Facebook je izgubio 1,9%, iako je objavio solidne kvartalne rezultate. Pad je došao kao posledica izjave direktora da očekuju novi talas pada prihoda.
Ford je izgubio solidnih 7,5%, zbog razočaravajućih rezultata ali i sniženih očekivanja kompanije za ostatak godine. Solidan pad od 13,6% doživeo je i Tesla, posle objave gubitka koji je znatno veći od očekivanog a silazni trend nastavljen je i na Boeingu, pa je ova akcija izgubila juče 3,7%.
Evropski indeksi juče su bili inicijalno bili bez većih promena, tačnije tek u blagim oscilacijama a nakon odluke ECB da zadrži kamatnu stopu bez promene, došlo je do negativne korekcije. Stoxx600 izgubio je 0,5%, iako je iz ECB-a najavljena mogućnost novih monetarnih olakšica.
Izvor: CNBC, Ilirika