Dnevni izveštaj 29.07.2019
Objavljeno: 29. 07. 2019

SERBIA:

Kineski CRBC priprema procenu troškova izgradnje nove pruge od Resnika do Velike Plane - Gradi se i potpuno nova dvokolosečna trasa

Sa kineskom kompanijom China Road and Bridge Corporatiton (CRBC) potpisan je Memorandum kojim je predviđeno unapređenje kapaciteta na deonicama pruge Beograd-Niš-Preševo-državna granica Severna Makedonija. CRBC trenutno priprema procenu troškova izgradnje nove dvokolosečne pruge Resnik-Klenje-Mali Požarevac-Mala Krsna-Velika Plana, rekli su za eKapiju u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Prva faza projekta podrazumeva rekonstrukciju i izgradnju dvokolosečne pruge Resnik-Klenje-Mali Požarevac, dužine 26 km. Druga faza projekta obuhvata rekonstrukciju i izgradnju dvokolosečne pruge Mali Požarevac-Velika Plana, dužine 58 km.
Izvor: Ekapija

NIIS: NIS danas objavljuje kvartalni rezultat

NIS je najavio da će danas objaviti rezultate poslovanja za prvih šest meseci tekuće godine, odnosno za drugi kvartal 2019. Prošle godine, u prvih šest meseci kompanija je generisala 11,4 milijarde RSD neto profita, tačnije 7,7 milijarde RSD, za period drugog kvartala. Prihodi od prodaje, za prvo polugođe 2018. iznosili su 120 milijarde RSD.
Izvor: Belex

Narodna banka Srbije kupila 15 miliona evra, kurs dinara danas 117,78

Zvanični srednji kurs dinara iznosiće u ponedeljak, 29. jula, 117,7808 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije. NBS je intervenisala kupovinom 15 miliona evra na medjubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, čime je ukupan iznos koji je kupila od početka godine povećan na jednu milijardu i 685 miliona evra, dok je prodala 130 miliona. Dinar će u ponedeljak prema evru biti jači za 0,1 odsto na mesečnom i za 0,2 posto na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine jači za 0,4 procenta.
Izvor: Blic

INO:

Dobre objave rezultata podigle indekse na Wall Streetu; Evropa i dalje u zelenom zbog odluke ECB

Petak je na berzama u Americi završen prilično dobro obzirom da je svetlo dana ugledalo nekoliko dobrih objava rezultata iz većih korporacija a podsticaj rastu dala je i objava o rastu BDP-a, koji je bio veći od očekivanog. S&P500 dobio je 0,7% te se našao na novim istorijskim maksimumu a Nasdaq je napredovao solidnih 1,1%, i takođe je završio na novom maksimumu.
Alphabet je imao izuzetan dnevni rast od 9,6%, pre svega zato što je objavio rezultate bolje od očekivanih ali i zbog najave masivnog programa otkupa sopstvenih akcija.
Twitter je skočio 8% nakon objave dobrih rezultata i skoka broja korisnika. Rast je zabeležen i na imenima poput Starbucksa, koji je objavo dobar rast prihoda, pa je akcija dobila preko 8%. McDonalds je dobio 0,5%, pošto je saopštio da je kroz promocije uspeo da poveća prihode u SAD.
Od makro podatak, svakako je najviše pažnje privukla objava da je ekonomija u SAD u drugom kvartalu porasla za 2,1%, što je prilično bolje od očekivanih 1,8%.
Evropske berze i dalje su u pozitivnom tonu, zbog skorašnje odluke ECB da zadrži kamatnu stopu bez promene. Stoxx600 dobio je 0,4%.
Vodafone je od većih imena bio u fokusu. Kompanije je objavila da namerava da mobilne operacije u Evropi grupiše u novu kompaniju koja bi mogla biti listirana. Akcija je u petak dobila preko 25.
Izvor: CNBC, Ilirika