Dnevni izveštaj 01.08.2019
Objavljeno: 01. 08. 2019

SERBIA:

Udeo problematičnih kredita smanjen na 5,21 odsto

Učešće problematičnih kredita u ukupnim pozajmicama bankarskog sektora Srbije smanjeno je na 5,21 odsto na kraju juna, izjavila je danas guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jogovanka Tabaković, uz napomenu da je to najniži nivo učešća problematičnih kredita otkada se prati taj pokazatelj. Inače, nivo problematičnih kredita je u maju bio smanjen na 5,4 odsto. Nivo deviznih rezervi dostigao je 12,1 milijardu evra u bruto iznosu krajem juna, odnosno više od 10 milijardi evra neto, što predstavlja najviši nivo otkada se ti podaci prate, rekla je Tabaković na prezentaciji "Godišnjeg izveštaja o stabilnosti finansijskog sistema za 2018. godinu" Narodne banke Srbije.
Izvor: Blic

Industrijska proizvodnja u junu pala za 6,1 odsto

 

Industrijska proizvodnja u Srbiji pala je u junu 2019. godine za 6,1 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Junska industrijska proizvodnja je u odnosu na prosek 2018. godine bila manja za 2,5 procenata. Najveći uticaj na međugodišnji pad industrijske proizvodnje imali su proizvodnja derivata nafte, proizvodnja prehrambenih proizvoda, proizvodnja mašina i opreme na drugom mestu nepomenute, proizvodnja pića i štampanje i umnožavanje audio i video zapisa.
Izvor: Blic

NBS neće uvažiti preporuke MMF povodom kursa dinara

 

Guvernerka NBS Jogovanka Tabaković izjavila je nema razloga da se posluša preporuka MMF-a da se dozvoli veća fluktuacija kursa dinara, s obzirom da postoji poverenje građana u dinar i stabilnost domaće valute. Na pitanje novinara da prokomentariše to što je MMF preporučio NBS da dopusti malo veću flukutaciju krusa u oba smera, guvernerka je rekla da bi bi centralna banka poslušala savet bilo koje međunarodne finansijske institucije, pa i MMF-a, potrebno je da za to postoje razlozi.
Izvor: Biznis Telegraf

INO:

 

Wall Street u minusu nakon odluke FED-a da snizi kamatu za samo 25bp; Evropa u zelenom pre odluke

FED je na jučerašnjem sastanku doneo odluku da snizi kamatnu stopu za 25 bazna poena na nivo od 2-2,25%, što je i bilo očekivano te je ujedno predstavljalo i vid razočaranja na tržištu, pošto se potajno očekivao mnogo agresivniji potez. Iz FED-a saopštavaju da je ovo samo prilagođavanje trenutnim okolnostima te da ne treba računati na veći ciklus olakšica. Iz tog razloga, indeksi su juče bili u crvenom – S&P500 izgubio je 0,7% a Nasdaq isto toliko.
Apple je juče objavio rezultate koji su bili bolji od očekivanih, pa je akcija dobila 5%, ali to nije moglo promeniti smer vodećih indeksa. Pored ovoga, kompanija je poboljšala svoja očekivanja za svoj fiskalni četvrti kvartal.
Evropske berze juče su bile u zelenom, pošto je zatvaranje na tamošnjim tržištima usledilo pre odluke iz FED-a. Očito se i tamo očekivalo agresivnije snižavanje, pa je Stoxx600 dobio 0,2%.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Credit Suisse objavio neto profit za drugi kvartal u visini od 937 miliona CHF, što je bolje od očekivanog pa je akcija dobila preko 2%.
Air France KLM dobio je solidnih 8%, nakon objave rezultat za drugi kvartal ali i zato što su se piloti iz njegovog sindikata složili sa planom razvoja low cost jedinice Transavia France.
Izvor: CNBC, Ilirika