Dnevni izveštaj 02.08.2019
Objavljeno: 02. 08. 2019

SERBIA:

Erste grupacija neće učestvovati u privatizaciji Komercijalne banke

Austrijska banka Erste grupacija neće učestvovati u privatizaciji Komercijalne banke, najavio je šef bankarskog koncerna Andreas Trajhel. On je, na konferenciji za novinare povodom predstavljanja polugodišnjih rezultata u Beču, istakao da Erste neće dati ponudu za Komercijalnu banku. Trajhel je podsetio da je Erste u Srbiji prisutna sa sopstvenom manjom bankom i da, umesto da ponovo investira u novu mrežu filijala i različite IT sisteme, namerava radije da ulaže u digitalni razvoj i obuku svojih ljudi u toj zemlji.
Izvor: Blic

Promet na malo u junu porastao 11,2% g/g

 

Prema prethodnim rezultatima, promet robe u trgovini na malo u Republici Srbiji u junu 2019. godine, u odnosu na jun 2018. godine, veći je u tekućim cenama za 11,2%, a u stalnim cenama za 10,1%. Ukoliko se uporede prvih šest meseci 2019. godine sa istim periodom 2018. godine, promet robe u trgovini na malo veći je u tekućim cenama za 11,1%, a u stalnim cenama za 8,5%.
Izvor: RZS

Izvoz porastao 6,7 odsto, uvoz za 9,1% u prvih šest meseci

 

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-jun 2019. godine porasla je za 8,0 odsto na 20,07 milijardi evra, pri čemu je izvoz povećan za 6,7 procernata, a uvoz za 9,1 posto u odnosu na isti period prošle godine. U prvih šest meseci ove godine, izvezeno je robe u vrednosti 8,58 milijardi evra, a uvezeno za 11,49 milijardi evra, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS). Deficit iznosi 2,9 milijardi evra, što je povećanje od 17 odsto u poređenju sa istim periodom godinu ranije, a pokrivenost uvoza izvozom je 74,7 procenta i manja je nego u prvom pologodištu 2018., kada je iznosila 76,4 posto.
Izvor: Krstarica, RZS

INO:

 

Trampova najava novih tarifa prema Kini oborila indekse na Wall Streetu; Evropske berze u plusu zbog dobrih objava

Novi pad indeksa u Americi juče je izazvala izjava Trampa da će SAD uskoro uvesti novu rundu tarifa na kineske proizvode. Tako je u potpunosti neutralisan inicijalni rast na dnevnom nivou a konačna promena za S&P500 bio je minus od 0,9% i 0,8% pada za Nasdaq. Važnijih korporativnih novosti nije bilo.
Evropske berze nasuprot Americi bile su mahom u plusu, zbog nekoliko dobrih objava rezultata. Panevropski Stoxx600 dobio je 0,41%, a finansijski sektor bo je najbolje performiran.
Societe Generale banka objavila je profit za drugi kvartal u visini od 1 milijarde EUR i time iznenadila tržište, te je akcija dobila juče 5,7%.
Royal Dutch Shell je ubeležio pad profita za drugi kvartal zbog nižih cena nafte i gasa ali i nižih margina, pa je akcija na dnevnom nivou izgubila 4,9%.
Izvor: CNBC, Ilirika