Dnevni izveštaj - 05.08.2019
Objavljeno: 05. 08. 2019

SERBIA:

Kurs dinara u ponedeljak 117,7421

Zvanični srednji kurs dinara iznosiće danas, 5. avgusta, 117,7421 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, objavila je Narodna banka Srbije. Dinar će prema evru biti jači za 0,1 odsto na mesečnom i za 0,3 posto na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine jači za 0,4 procenta. Indikativni kurs dinara prema dolaru je ojačao danas za 0,2 odsto na 106,0358 dinara za dolar.
Izvor: Blic

Zijin investira još 200 miliona dolara u proširenje kapaciteta

Kineska rudarska kompanija „Zijin", koja je sa 63 odsto vlasništva većinski vlasnik u bivšem RTB „Bor", investiraće 200 miliona dolara u obnovu, doradu i izgradnju metalurških pogona. Prema pisanju „Novosti", Kinezi žele da najpre najsavremenijim tehnološkim metodama prošire kapacitet borske topionice. Naime, „Zijin" želi da se ovaj borski metalurški agregat, u kome se topi koncentrat bakra, sa sadašnjih 80.000 tona godišnje preuredi tako da u njemu posle ugrađivanja nove opreme može da se preradi čak 200.000 tona te sirovine godišnje.
Izvor: Blic

Srbiju posetilo 9,1% više turista u odnosu na 2018.

Broj turista koji su posetili Srbiju u junu ove godine povećan je za 9,1% u odnosu na isti mesec prošle godine, saopštio je Republički zavod za statistiku. Ukupan broj noćenja turista, kako se navodi, veći je za 7%. U junu ove godine, u odnosu na jun 2018. godine, broj noćenja domaćih turista takođe je u porastu, za četiri procenta dok je broj noćenja stranih turista uvećan za 12,1%.
Izvor: Ekapija

INO:

Trgovinske tenzije iznova obaraju indekse u Americi i Evropi

Petak je doneo produžetak pada na berzama u Americi i Evropi a glavni razlog tome je fokus investitora na temu uvođenja novih tarifa u Americi na kineske proizvode, kao i podaci o nivou zarada u SAD. S&P500 izgubio je 0,7% u petak a Nasdaq 1,3%.
Rast plata u Americi od 3,2%, značajno je nadmašio očekivanja tržišta, i bacio u sumnju investitore da bi moglo doći do nešto većeg inflatornog pritiska, što automatski znači da daljeg snižavanja kamate stope FED-a neće biti, te je to takođe bio faktor koji je izazvao prodajni pritisak.
Evropske berze petak su završile su u solidnim minusima pogođene pre svega novim ciklusom trgovinskih tenzija SAD-Kina. Stoxx600 izgubio je ne malih 2,4% a najgore su prošli sektori osetljivi na trgovinska pitanja, poput bazičnih resursa i automobila.
Od korporativnih objava iz Evrope izdvajamo da je čuvena osiguravajuća kuća Allianz objavila rast profita za drugi kvartal od 13,5% ali je očito zbog opšteg lošeg sentimenta na tržištu došlo do pada od 3%.
Izvor: CNBC, Ilirika