Dnevni izveštaj 06.08.2019
Objavljeno: 06. 08. 2019

SERBIA:

Javni dug Srbije pao u junu na 23,55 milijardi evra

Javni dug Srbije iznosio je na kraju juna 2019. godine 23,55 milijardi evra, što je za 190 miliona evra manje u odnosu na maj. Udeo javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srbije takođe je opao sa majskog nivoa od 51,8 procenata na 51,4 odsto u junu, objavilo je Ministarstvo finansija. Na kraju 2018. godine, javni dug je iznosio 23,01 milijardu evra, što je činilo 53,8 odsto BDP-a.
Izvor: RTV

Suficit budžeta Srbije na kraju juna 21,5 milijardi dinara

Suficit budžeta Srbije u prvoj polovini ove godine iznosio je 21,5 milijardi dinara jer su prihodi bili 611,8 milijardi, a rashodi 590,3 milijarde dinara, objavilo je danas Ministarstvo finansija. U junu je ostvaren suficit budžeta od 13,2 milijarde dinara. Naplaćeno je 113,4 milijarde dinara prihoda, od čega se na poreze odnosi 101 milijarda. Najveći deo poreskih prihoda su uplate PDV-a u iznosu od 41,2 milijarde i akciza od 27,2 milijardi dinara. U junu se uplaćuje porez na dobit pravnih lica po osnovu godišnjeg obračuna, te je prihod od tog poreskog oblika najveći u tom mesecu, kada je naplaćeno 22 milijarde dinara.
Izvor: Beta

Objavljen javni poziv za strateškog partnera na izgradnji Moravskog koridora

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture raspisalo je danas (u ponedeljak, 5. avgusta 2019.), javni poziv za izbor strateškog partnera na realizaciji izgradnje infrastrukturnog koridora deonice auto-puta Pojate-Preljina, odnosno Moravskog koridora. Pravo učesća imaju domaća i strana pravna lica i konzorcijumi pravnih lica, a uslov je da podnosilac prijave ima obrt finansijskih sredstava u 2016, 2017. i 2018. godini od minimum 1 mlrd EUR. Jedan od uslova je, kako se navodi, da podnosilac obezbedi Pismo o namerama od međunarodnih finansijskih institucija, banaka, ili drugih izvora finansiranja za finansiranje projekta Moravski koridor u iznosu od najmanje 400 mil EUR.
Izvor: Ekapija

INO:

Juče zabeležen najgori dan na američkim berzama u 2019. godini; Rasprodaja i u Evropi

Najgori dan na američkim berzama u toku ove godine upravio je bio jučerašnji. Opšta rasprodaja desila se na tržištu nakon očitog intenziviranja trgovinskog konflikta sa Kinom, te je S&P500 izgubio čak 2,9% a Nasdaq još više, tačnije 3,4%. Objašnjen za ovaj pad je prilično jednostavno – kao odgovor na uvođenje novih tarifa Kina je devalvirala svoju valutu, očito u nameri da ojača izvoza i istovremeno suspendovala kupovinu poljoprivrednih proizvoda iz Amerike. Tekuća situacija ne ide u prilog bilo kakvom dogovoru već je pre reč o rasplamsavanju trgovinskog rata pa je vrlo loša reakcija tržišta opravdana. Korporativne teme nisu trenutno uopšte u fokusu investitora.
Rasprodaja je nastavljena i na evropskim tržištima, pre svega zbog eskalacije trgovinskih tenzija SAD-Kina. Stoxx600 izgubio je čak 2,3%, što nije mali dnevni pad.
Od korporativnih dešavanja možda je zanimljivija bila samo HSBC banka koja je najavila da će promeniti svog generalnog direktora uprkos tome što rezultati za prvo polugođe nisu bili tako loši – banka je naime ostvarila 16% rasta profita u pomenutom periodu. Akcija je ipak izgubila juče 2%.
Izvor: CNBC, Ilirika