Dnevni izveštaj 08.08.2019
Objavljeno: 08. 08. 2019

SERBIA:

KMBN: Komercijalna Banka objavila rast polugodišnjeg profita od 19,4%

Komercijalna Banka (KMBN) je objavila profit za prvih šest meseci tekuće godini u iznosu od 4,3 milijarde RSD, što je za 19,4% više u odnosu nagodinu dana ranije. Sam osnovni biznis banke, nije zabeležio posebno velike stope rasta, imajući u obzir da je neto profit od kamata porastao samo 1,2% dok je neto prihod do naknada i provizija uvećan za 1,9%. Rast profita uglavnom je posledica dobitka od umanjenja obezvređenja finansijskih sredstva koja nisu vrednovana po fer vrednosti kroz bilans uspeha.
Izvor: KMBN, Ilirika

Razmena Srbije I Kine porasla 25% u 2018.

Trgovinska razmena između Kine i Srbije, prema statističkim podacima kineske strane, iznosila je 2018. godine ukupno 950 miliona dolara. To je za 25,8 odsto više nego godinu ranije, kaže Tang Sjaodong, ataše za ekonomske i trgovinske poslove u Ambasadi Kine u Beogradu. "Glavni proizvodi koje je Kina uvozila iz Srbije su drvo i obojeni metali, a u kineskom izvozu su najviše bili zastupljeni električni aparati, elektronski komunikacioni uređaji i mehanička oprema", rekao je Tang u intervjuu za magazin "Diplomacy & Commerce".
Izvor: Blic

P&O Port Dubai ulaže 29 miliona EUR u Luku Novi Sad

Kompanija „P&O Port Dubai”, koja je u maju kupila Luku Novi Sad za osam miliona evra, uložiće u to lučko preduzeće oko 29 miliona evra, izjavila je premijerka Ana Brnabić i dodala da novi vlasnik prvo uložiti u otvaranje terminala za međunarodni putnički saobraćaj. Ugovor je potpisan danas, tako da 'Port Dubai', koja je, kako kaže Brnabić, ozbiljna kompanija, počinje s investiranjem, prenosi Tanjug.
Izvor: Politika

INO:

Indeksi na Wall Streetu bez većih promena; Evropa u pozitivnom tonu

Posle dva dana izuzetno velike volatilnosti na tržištu, došlo je do delimične stabilizacije. Naime, juče su vodeći indeksi u Americi pretrpeli prilično male dnevne promene, pošto nije bilo naročitih novosti koje bi uticale na to da se indeksi pokrenu odlučnije u nekom smeru. Fokus je i dalje na potezima Kine u vezi pozicije Yuana, mada je pažnju zaokupio i novi pad kamatne stope na desetogodišnje trezorce.
Od korporativnih davanja svakako je Disney bio u fokusu, obzirom da je objavio i prihode i profit za prethodni kvartal koji su gori od očekivanih. Kompanija je saopštila da je pad performansi posledica gubitaka izazvanih na streaming servisima poput Huli, SPN+, Disney+ ali i zbog integracije Fox-a u sistem. Akcija je juče izgubila 5%.
Na tržištima Evrope preovladao je umereni optimizam pa je i Stoxx600 dobio simboličkih 0,2%. Banke su bile u fokusu zbog objave kvartalnih rezultata. Commerzbank je objavial kvartalni profit od 271 miliona EUR, koji je gotovo nepromenjen na godišnjem nivou ali ipak veći od očekivanog. Pozitivna reakcija je međutim izostala pa je banka izgubila juče 6,4%.
Unicredit banka je ostrvila 1,85 milijardi EUR neto profita u prethodnom kvartalu, zahvaljujući prodaji udela u FinecoBank, ali je iznos i rast istog bio ipak ispod očekivanja pa je akcija juče izgubila 5%.
Izvor: CNBC, Ilirika