Dnevni izveštaj 09.08.2019
Objavljeno: 09. 08. 2019

SERBIA:

NBS: Referentna kamatna stopa smanjena na 2,5%

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji na 2,5%. Smanjenjem referentne kamatne stope na novi, najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, Narodna banka Srbije dodatno podržava kreditni i privredni rast. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu pre svega novu, avgustovsku srednjoročnu projekciju inflacije i očekivano kretanje drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu. I prema avgustovskoj projekciji, inflacija će biti čvrsto pod kontrolom kao i prethodnih godina, i nastaviće da se kreće u granicama cilja (3,0 ± 1,5%) do kraja perioda projekcije, tj. u naredne dve godine – najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona.
Izvor: NBS

U julu promet instant plaćanjima iznosio 8 milijared RSD

Vrednost prometa putem instant plaćanja Narodne banke Srbije u julu je dostigao cifru od osam milijardi dinara. Prosečna dnevna vrednost prometa preko IPS iznosila je 260 miliona dinara, objavila je Centralna banka. Prosečan dnevni broj plaćanja bio je 15.599, s prosečnim vremenom izvršenja transakcije od 1,1 sekunde. U ovom sistemu, koji radi u režimu 24 sata 365 dana u godini, za 31 dan u julu realizovano je 483.565 plaćanja.
Izvor: Blic

Investicioni ciklus za rast BDP-a od 5 odsto

Novi investicioni ciklus od 10 milijardi evra omogućiće dalji rast srpske ekonomije i podizanje BDP-a u narednim godinama na preko pet odsto, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da očekuje da strane direktne investicije dođu do 3,8 milijardi evra. Vučić je govoreći o novom investicionom ciklusu na TV Prva rekao da će se investicioni ciklus finansirati iz rasta sopstvenih sredstava, koja se ostavruju zahvaljujući boljoj ekonomskoj situaciji.
Izvor: Tanjug

INO:

Dobri podaci iz Kine i stabilizacija obveznica, podigli globalne indekse

Četvrtak je završen prilično dobro na vodećim berzama u Americi i Evropi. Razlog tome je stabilizacija na tržištu obveznica tačnije oporavak prinosa na obveznice ali i dobri podaci o kineskim trgovinskim brojkama. S&P500 dobio je juče 1,9% a Nasdaq 2,2%.
Tehnološke akcije juče su bile dobro performirane uglavnom zbog skoka od 16,2% na AMD-u, koji je prezentovao novu generaciju čipova za data centre.
Disney je takođe bio u zelenom, dobivši juče 2,35, nakon što je Ctredit Suisse podigla rejting akcije u uverenju da će pokretanje streming servisa Disney+ biti uspešno.
Podaci o kineskim trgovinskim brojkama a takođe su omogućili stabilizaciju na tržištima u Americi i Evropi. Naime, kineski izvoz u julu je porastao za 3,3%, što je neuporedivo bolje od očekivanih 2% pada. Ovi podavi omogućili su i evropskim indeksima napredovanje na dnevnom nivou pa je u zbiru Stoxx600 juče dobio 1,4%.
Iz Evrope je pristiglo i nekoliko korporativnih objava sa većih imena. Adidas je objavio profit za drugi kvarta od solidnih 531 miliona EUR i potvrdio svoja očekivanja za 2019 ali je prihod podbacio pa je akacija bila u minusu juče od 2%.
Deutsche Telekom je objavio rast profita od 7,1%, što je i bilo u skladu sa očekivanjima pa je akcija juče izgubila blagih 0,5%.
Carlsberg je dobio juče solidnih 115 a nakon što je kompanija podigla svoja očekivanja za 2019 u pogledu profita.
Izvor: CNBC, Ilirika