Dnevni izveštaj 12.08.2019
Objavljeno: 12. 08. 2019

SERBIA:

Dinar u ponedeljak najjači u ovoj godini, kurs 117, 6809

Dinar će vredeti prema evru danas u ponedeljak, 12. avgusta, približno isto kao u petak i zvanični srednji kurs će iznositi 117,6809 dinara za evro, što je njegova nova najveća vrednost u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije. NBS je kupila na međubankarskom deviznom tržištu 30 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, čime ukupan iznos koji je kupila od početka ove godine povećan na 1,79 milijardi evra, dok je prodala 130 miliona.
Izvor: Blic

Mogući razgovori sa Crnom Gorom o pruzi BGD-Bar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučcić najavio je danas da će razgovarati sa Crnom Gorom oko planova za modernizaciju pruge Beograd-Bar, kako bi crnogorska strana odradila svoj deo posla na tom projektu, a da će naša država videti kako da se iz novog investicionog plana od 10 milijardi evra izdvoji novac i za te radove. Predsednik je, upitan kakvi su planovi za prugu Beograd - Bar, rekao da Rusi rade projekat Valjevo - Vrbica, dužine 210 kilometara, da je rađena rekonstrukcija pruge Resnik - Valjevo, a kad se to završi za sedam, osam ili deset meseci, onda će se videti kako će se pronaći novac u okviru velikog investicionog plana od 10 milijaridi evra, da se te železničke trase spoje sa Crnom Gorom.
Izvor: HappyTv

Država opet poklonila 21 milion evra Er Srbiji

Nacionalna avio-kompanija Er Srbija je u prošloj godini ostvarila dobit od 12,2 miliona evra, a zajedno sa ostalim povezanim preduzećima 11 miliona evra. Ovo je smanjenje dobiti u odnosu na 2017. godinu kada je Er Srbija zaradila 16 miliona evra. Ono što je ostalo isto je donacija države od 2,46 milijardi dinara (oko 21 miliona evra) koje je Vlada Srbije uplatila Er Srbiji. Ovo praktično znači da bi i prošlu, kao i prethodne godine naš avio-prevoznik u stvari završio sa gubitkom da nije bilo državnih subvencija. Ono što je zanimljivo u vezi s državnim davanjem je da se u okvirnom ugovoru o transakciji između Vlade Srbije i Etihada iz 2014. godine ne pominju ulaganja u kompaniju nakon 2016. godine, mada su u finansijskim izveštajima kod subvencija kompanija poziva upravo na taj ugovor.
Izvor: Danas.rs

INO:

Petak doneo novi pad na Wall Streetu; Evropa u minusu zbog italijanskih banaka

Petak je završen novim padom na Wall Streetu, a glavni razlog tome je izjava Tramapa da za sada Amerika nije spreman da potpiše trgovinski sporazum sa Kinom. Trgovinski rat očito se nastavlja bez naziranja konačnog kraja. S&P500 izgubio je 0,7% na dnevnom nivou a Nasdaq 1%. Korporativne teme ostaju potpuno van fokusa investitora, bar za sada.
Evropa je takođe pretrpela pad ali je glavni razlog tome novi talas političke nestabilnosti u Italiji. Stoxx600 izgubio je u petak 0,9%. Najgore su prošle italijanske banke, pa je tako Banco BPM izgubio 9% a Unicredit i Ubi Banca su imali pad od 5% i 8%, respektivno.
Izvor: CNBC, Ilirika