Dnevni izveštaj 13.08.2019
Objavljeno: 13. 08. 2019

SERBIA:

NBS: Devizne rezerve u julu 12,7 mlrd evra, na novom rekordu

Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije dostigle su u julu 2019. nove najviše nivoe od 2.000 godine, od kada se na ovaj način prate podaci, saopšteno je danas iz NBS. Bruto devizne rezerve su na kraju jula iznosile 12,75 milijardi evra, što je za 612,4 miliona evra više nego u junu, a u odnosu na jul 2018. godine povećane su za 1,35 milijardi evra.
Izvor: Tanjug

NBS: Deflacija u julu 0,2 odsto na mesečnom nivou

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u Srbiji bile su u julu 2019. godine u proseku niže za 0,2 odsto nego u junu, dok su u poređenju sa istim mesecom prošle godine veće za 1,6 procenata. Kako je objavio Republički zavod za statistiku, potrošačke cene su u julu u odnosu na decembar 2018. godine bile veće za 1,5 posto u proseku.
Izvor: Tanjug, RZS

12 mlrd EUR za investicioni plan, ulaže se u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu i turizam

Predsednik Aleksandar Vučić predstavio je strukturu investicionog plana za naredni period, za koji će, kaže, biti izdvojeno 10, a možda čak i 12 mlrd EUR, koje će biti uložene u komunalnu, saobraćajnu, energetsku, digitalnu infrastrukturu, kao i za podsticanje nataliteta, izgradnju stanova za mlade, ali i turizam. Kancelarija za javna ulaganja će nastaviti da radi na bolnicama, kliničkim centrima, rekao je Vučić. Naša je namera da u celoj Srbiji uradimo kanalizacionu mrežu sa prečistačima za otpadne vode, plus vodovod, na to mislimo da damo 3 mlrd EUR - istakao je predsednik.
Izvor: Ekapija

INO:

Novi pad na kamatnim stopama oborio indekse u Americi; Evropa u minusu

Novi pad kamatnih stopa tumači se kao porast zabrinutosti u vezi moguće recesije, pa je posledično došlo i do negativnog udara na indekse. S&P500 izgubio je juče 1,24% a isto toliko bio je u minusu i Nasdaq. Najgore su prošle akcije vodećih banaka pošto one po pravilu reaguju na pokrete kamatnih stopa, naročito na onu za desetogodišnje trezorce – sada je na novu od 1,63%, što je najniža vrednost još od 2016. Negativni sentiment bio je pod uticajem i novog kursa Yuana koji je ponovo devalvirao, doduše u simboličnom iznosu.
Evropski indeksi mahom su u minusima bili juče. Stoxx600 izgubio je 0,3% a i na ovim tržištima najgore su prošle banke. Od korporativnih novosti z Evrope, izdvajamo da je AMS, dobavljač Appla, objavio da je završio preuzimanje proizvođača rasvete Osrama, pa je akcija izgubila juče 12%.
Tullow Oil dobio je juče izuzetnih 20%, nakon saopštenja da je otkrio veliko naftno nalazište u Gvajani.
Izvor: CNBC, Ilirika