Dnevni izveštaj 14.08.2019
Objavljeno: 14. 08. 2019

SERBIA:

Srbija prva u svetu po grinfild direktnim stranim investicijama

Srbija je prva u svetu po indeksu performansi grinfild direktnih stranih investicija jer su regulatorna reforma, niska cena rada i pristup tržištu EU nadvladali inače razočaravajuće ekonomske performanse zemlje, objavio je danas Financial Times (FT). Indeks Srbije pokazuje da je zemlja u 2016. privukla 12 puta više grinfild direktnih stranih ulaganja nego što bi se očekivalo za ekonomiju te veličine. Britanski list piše da su strani investitori u 2016. u Srbiji najavili 77 grinfild projekata prema 57 u 2015, od kojih je više od polovine (53%) bilo u prerađivačkoj industriji, prvenstveno u proizvodnji elektronskih komponenti i autodelova, a na listi privlačnih sektora slede nekretnine i tekstil.
Izvor: Ekapija

Fiat će u Kragujevcu proizvoditi terenac sa sedam sedišta na bazi modela "tipo"

Globalni šef brenda Fiat Olivier Fransoa potvrdio je da kompanija planira da terenac na bazi modela "fiat tipo" proizvodi u Kragujevcu. Fransoa je potvrdio rad na porodičnom krosoveru srednje veličine. Ovaj model će se verovatno proizvoditi u srpskoj fabrici, zajedno sa obnovljenim Fiat 500L sa novim blagim hibridnim motorom i potvrđenim benzinskim motorima Firefly - navode italijanski mediji. Osim toga, kako dodaju, planovi kompanije Fiat Chrysler Automobiles (FCA) su i ulazak u proizvodnju električnih automobila, koju je bivši direktor Serđo Markione (Sergio Marchionne) odbacivao, a sada je ključ za oživljavanje torinske marke.
Izvor: Ekapija

Viktorija za akcije Sojaproteina ponudila po 180 dinara

Viktorija grupa ponudila je 180 dinara po akciji bečejskog "Sojaproteina", a nešto više od 10 procenata akcija ove firme može se prodati do 2. septembra, navedeno je u dokumentu koji je objavila Beogradska berza. Sojaprotein ima 13,7 miliona akcija od čega je 12,2 miliona već u vlasništvu Viktorija grupe, koja sada želi da kupi i preostalih milion i po akcija.
Izvor: Tanjug

INO:

Odlaganje tarifa Kini podiglo indekse u SAD i Evropi

Amerika je odlučila da deo tarifa prema Kini odloži, te je to unelo dozu optimizma na tržištima kapitala. S&P500 je dobio solidnih 1,48% a Nasdaq 1,95%. Posebno je pozitivan sentiment bio izražen na kompanijama koje imaju veze sa proizvodima prema kojima će biti odložene mere, poput telefona i odeće pa su shodno tome, dobro bili performirani Apple, sa rastom od preko 4% i Nike sa skokom od 2%.
Vest o odlaganju tarifa dobro je primljene i u Evropi pa su i tamošnji indeksi bili u zelenom. Stoxx600 dobio je juče 0,6%. Od korporativnih dešavanja iz Evrope izdvajamo Henkel koji je izgubio 7%, nakon što je snizio svoja očekivanja za prihode i u dobit u tekućih godini. Kompanija krivi slabe performanse u segmentu nege i lepote kao i pad u industrijskoj proizvodnji.
Izvor: CNBC, Ilirika