Dnevni izveštaj 15.08.2019
Objavljeno: 15. 08. 2019

SERBIA:

FITO: Galenika Fitofarmacija objavila polugodišnji profit od 1,1 milijarde RSD

Galenika Fitofarmcija (FITO), domaći proizvođač sredstava za zaštitu bilja, objavila je za prvih šest meseci konsolidovani neto profit od 1,1 milijarde RSD, što je za 9,8% niže nego godinu dana ranije. Prihodi kompanije u istom periodu iznosili su 3,2 milijarde RSD i umanjeni su za 2,2%, pre svega zbog pada cena na domaćem tržištu, koji je dalje uslovio i delimični pad profitabilnosti. Izvoz kompanije uvećan je za 19%, a prodaja u zemljama EU startovala je za sada uspešno.
Izvor: Ekapija

PLNN: Planinka kupila Kuršumlijsku banju - Otvaranje do kraja 2020. godine, potrebno uložiti više od 10 mil EUR

Komisija Direkcije za imovinu Republike Srbije donela je u utorak, 13. avgusta odluku o prodaji Kuršumlijske banje. Naime, Kuršumlijsku banju je kupilo kuršumlijsko preduzeće A.D. Planinka. Menadžment Planinke je već obišao Kuršumlijsku Banju i već pravi planove za investicije. Po prvim procenama menadžmenta, da bi Kuršumlijska Banja počela da radi potrebna su ulaganja više od 10 mil EUR - ističu iz kuršumlijskog preduzeća Planinka koje trenutno gradi i hotel u Lukovskoj Banji i ta investicija vredi oko 10 mil EUR. Završetak hotela u Lukovskoj Banji i puštanje u rad Kuršumlijske Banje očekuje se do kraja iduće godine.
Izvor: Ekapija

NBS: Inflacija ove i naredne godine oko dva odsto

Inflacija je u proteklih šest godina bila niska i stabilna i iznosila je oko dva odsto, što očekujemo i u ovoj i u narednoj godini, rekao je danas viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Željko Jović. „U 2019. godini u Srbiji su nastvaljena povoljna makroekonomska kretanja, inflacija je niska i stablna, očuvane su makroekonomska i finansijska stabilnost, troškovi finansiranja su ostali niski što je povećalo ekonomsku i investicionu aktivnost“, kazao je Jović na predstavljanju izveštaja o inflaciji u NBS.
Izvor: Danas

INO:

Novi pad kamate na 10-godišnj trezorce i loši podaci iz Kine i Nemačke oborili globalne indekse

Juče je došlo do dramatičnog pada indeksa na Wall Streetu, nakon što se pad kamatne stope na desetogodišnje trezorce produbio, te je ona sada na nivou od 1,58%, pa takozvana inverzija krive ostaje na snazi. Ovo se na tržištu tumači kao jak signal nadolazeće recesije. Dodanu nervozu na tržištu su uneli loši ekonomski podaci iz Kine i Nemačke, te je došlo gotovo do panične rasprodaje tokom dana. S&P500 izgubio je 2,93% a Nasdaq 3%.
Banke su bile po vrlo jakim prodajnim pritiskom izgubivši u proseku 4-5% na dnevnom nivou a od korporativnih novosti izdvajamo maloprodajni lanac Macy koji je izgubio preko 13%, nakon što je objavio rezultate daleko ispod očekivanja tržišta.
U Evropi je takođe došlo do stepena rasprodaje, kako zbog situacije na američkom tržištu tako i zbog loših podataka iz Nemačke. Naime, prema najnovijim podacima, došlo je do pada nemačkog BDP-a u drugom kvartalu tekuće godine za 0,1%. Pan-evropski indeks Stoxx600 izgubio je juče 1.8%.
Izvor: CNBC, Ilirika