Dnevni izveštaj 16.08.2019
Objavljeno: 16. 08. 2019

SERBIA:

ENHL: Energoprojekt objavio nešto veći profit na polugodišnjem nivou

Energoprojekt (ENHL) je objavio konsolidovani neto profit za prvih šest meseci u iznosu od 361 miliona RSD, što je za 22% više nego godinu dana ranije, mada je iznos u apsolutnim smislu i dalje mali. Rast konsolidovanog profita posledica je nešto većih prihoda i uvećane poslovne odbiti. Usled realizacije većeg obima posla, kompanija je ostvarila rast prihoda od 8,4% dok je poslovna dobit više od dva puta uvećana na 152 miliona RSD.
Izvor: Belex

MTLC: Metalac objavio uglavnom stabilne rezultate za prvo polugođe

Metalac je za prvo polugođe tekuće godine objavio nekonslidovane rezultate poslovanja koji pokazuju poslovanje pojedinačnih zavisnih kompanija. Iz prikazanih podataka može se videti da su ključna društva sistema ostvarila slične rezultate kao i godinu dan ranije. Metalac posuđe koji je i najveća proizvođačka jedinica gotovo je imao identične prihode i za oko 5% veću poslovnu dobit. Predviđanje kompanije da će se ove godine ostvariti rast po nižoj jednocifrenoj stopi su sa ove tačke gledišta realistične.
Izvor: Belex, Ilirika

JESV: Jedinstvo Sevojno objavilo poboljšane poslovne rezultate za prvih šest meseci tekuće godine

Jedinstvo Sevojno objavilo je poboljšane rezultate poslovanja za prvih šest meseci tekuće godine. Prihod kompanije iznosi 1,5 milijardi RSD što je za 42% više nego godinu dana ranije. Poslovni rezultat je pozitivan na nivou od 17 miliona RSD što je mnogo bolje nego gubitak iz prethodne godine, dok je neto profit na nivou od 56 miliona RSD, što je za 54% više nego godinu dana ranije. Reč je o nekonslidovanim rezultatima. U objavljenom dokumentu kompanija je ponovila očekivanje da za ovu godinu prihod treba biti veći od prethodne.
Izvor: Belex,Ilirika

INO:

Walmart pomogao stabilizaciju indeksa; Evropa opet u crvenom

Jučerašnji rezultati Walmarta i dobri podaci o maloprodaji u SAD, naveli su investitore na zaključak da bi jaka potrošnja mogla da spreči pad u recesiju, pa je to omogućilo stabilizaciju indeksa i delimičan oporavak istih. S&P500 dobio je na dnevnom nivou 0,25%, dok je Nasdaq bio gotovo bez promene.
Walmart je objavio bolji od očekivanog profita za drugi kvartal ali je i povećao svoja očekivanja za tekuću godinu. Kompanija je ostvarila bolje rezultate i rast na domaćem tržištu i posebno u online segmentu. Akcija je juče dobila 6,1%.
Od makro podataka izdvajamo da je maloprodaja u SAD u julu porasla više nego što se očekivalo, pa je očito da potrošači nisu mnogo opterećeni pitanjima poput usporavanja rasta.
Cisco je izgubio 8,6%, nakon što je objavio daće budući profiti biti nešto niži nego što se očekivalo zbog negativnog uticaja trgovinskih tenzija SAD-Kina. Kompanija je istakla da su joj prihodi od prodaje na kineskom tržištu u poslednjem kvartalu umanjeni za 25%.
General Electriuc je juče izgubio solidnih 11%, nakon što su se pronele spekulacije i vesti da bi to mogao biti novi Enron, te da je prema tvrđenju uzbunjivača Harry Markopolosa, kompanija potpuno nelikvidna.
Evropski indeksi su bili u crvenom a pad je vođen uglavnom lošim performansama na segmentu automobila. Stoxx600 izgubio je 0,33%.
Kompanija Carlsberg dobila je juče 4,2%, nakon što je objavila dobre rezultate za prvo polugođe. Prihod kompanije porastao je 6,5%, uglavnom zbog veće prodaje u Aziji.
Izvor: CNBC, Ilirika