Dnevni izveštaj 20.08.2019
Objavljeno: 20. 08. 2019

SERBIA:

Potpisan ugovor s kineskom firmom o izgradnji auto-puta Novi Beograd-Surčin - Radovi počinju 1. marta 2020.

Komercijalni ugovor o izgradnji 7,9 kilometara auto-puta od Novog Beograda do Surčina, (u nedelju, 18. avgusta 2019.) potpisan je u Beogradu. Ugovorena vrednost je 70,5 mil USD, a završetak radova planiran je do kraja 2021. godine. Deonica Novi Beograd-Surčin biće deo auto-puta E-763, duž Koridora 11, odnosno auto-puta Miloš Veliki. Ugovor s kineskom kompanijom China Communications Construction Company Ltd (CCCC) o projektovanju i izgradnji, potpisali su direktor ogranka CCCC za Srbiju, Džang Sjaojuen, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović i vršilac dužnosti direktora Javnog preduzeća Putevi Srbije Zoran Drobnjak.
Izvor: Ekapija

U poslednjih pet godina 85 odsto fabrika otvoreno UZ KORIDOR 10"

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je juče, povodom otvaranja novog autoputa Miloš Veliki, da je ulaganje u infrastrukturu osnovni preduslov za otvaranje fabrika i novih radnih mesta i dodao da je u poslednjih pet godina skoro 85 odsto stranih investicija otvoreno uz nove autoputeve i Koridor 10. Istakao je da je Srbija i na drugim rang listama skočila i za nekih 22 mesta kada je u pitanju logistika i ulaganje u infrastrukturu i dodao da je to merenje pre otvaranja Koridora 10 i današnjeg auto-puta.
Izvor: Blic

Metalac u četvrtak objavljuje konsolidovane rezultate za prvo polugođe

Kompanija Metalac (MTLC), saopštila je da će u četvrtak 22.avgusta, objaviti konsolidovane rezultate poslovanja za prvih šest meseci tekuće godine. Sudeći prema nedavno objavljenim neškolovanim pojedinačnim brojkama za zavisne kompanije, rezultati se neće mnogo razlikovati od prošlogodišnjih, kada je ostvaren prihod od 4,5 milijarde RSD i neto profit od 307 miliona RSD.
Izvor: Belex, Ilirika

INO:

Indeksi u Americi u porastu nakon daljeg oporavka kamatnih stopa na obveznice; Evropa u plusu nakon najave fiskalnih stimulansa u Nemačkoj

Vodeći indeksi na berzama u Americi bili su u ponedeljak u zelenom, a optimizam na tržištu razvio se pre svega zbog daljeg porasta kamatne stope na desetogodišnje trezorce, od čega su najviše profitirale akcije vodećih banka. S&P500 dobio je juče 1,2% a Nasdaq 1,4%. Tržište je pozitivno odreagovalo i na najavu odlaganja sankcija prema Huaweiu ali i na to da je Centralna banka iz Kine objavila da namerava da preduzme akcije, u cilju snižavanja troškova pozajmljivanja za tamošnje kompanije.
Apple je juče dobio 1,9% a nakon što je Tramp imao radnu večeru sa direktorom kompanije, na kojoj je zaključeno da će ista imati problema da se izbori sa tarifama a u slučaja kada Samsung, koji veći deo proizvodnje bazira u J. Koreiji, nije pogođen merama.
Evropski indeksi startovali su ovu nedelju plusom, pošto investitori smatraju da bi akcije centralnih banka i najavljeni fiskalni stimulansi u Nemačkoj i Kini mogu sprečiti pad u recesiju ili usporavanje rasta. Stoxx600 bio ju juče u plusu od preko 1%.
Posle loših podataka o rastu BDP-a u drugom kvartalu, Nemačka postaje fokus investitora, zbog mogućeg pitanja recesije za ovu najveću privredu EU zone. Ministar finansije ove zemlje, kaže međutim da Nemačka ima velike fiskalne mogućnosti da u slučaju potrebe suzbije bilo kavu veću krizu, kroz masivne fiskalne stimulanse od preko 50 milijardi EUR. Posebnih korporativnih novosti iz Evrope nije bilo.
Izvor: CNBC, Ilirika