Dnevni izveštaj 21.08.2019
Objavljeno: 21. 08. 2019

SERBIA:

NBS: Srednjoročna inflacija očekivana na 2,5-2,8%

Prema rezultatima julske ankete, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu i za dve godine unapred nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%). Inflaciona očekivanja finansijskog sektora za godinu dana unapred snižena su u julu u odnosu na jun i iznose 2,5%. Privrednici su u julu zadržali svoja očekivanja u pogledu inflacije za godinu dana unapred na junskom nivou od 2,5%. Srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora u julu su iznosila 2,8% i snižena su s nivoa od 3,0%, na kome su se nalazila poslednjih devet meseci. U odnosu na jun, niža su i srednjoročna inflaciona očekivanja privrede, koja iznose 2,5%.
Izvor: NBS

Počinju pregovori o minimalcu, očekuje se povećanje na 30.000 dinara

Pregovori predstavnika Vlade Srbije, poslodavaca i sindikata u vezi sa minimalnom cenom rada trebalo bi da počnu danas, a predstavnici ministarstava koja učestvuju u formiranju minimalne cene rada već su se sastajali, pa su ministar finansija Siniša Mali i ministar rada Zoran Đorđević nagovestili da će minimalac biti povećan. Trenutna minimalna cena rada iznosi nešto više od 27.000 dinara. Predstavnici države kažu da zbog povoljnih finansijskih i budžetskih trendova postoje uslovi za povišicu, a očekuje se da će minimalac porasti na oko 30.000 dinara.
Izvor: N1

U prvih šest meseci 1,9 milijardi EUR stranih investicija

Srbija je u prvih šest meseci imala 1,9 milijardi evra direktnih stranih investicija, što je za 31,1 odsto više nego u istom periodu prošle godine, izjavio je ministar finansija Siniša Mali. "Srbija nezaustavljivo ide napred", rekao je Mali gostujući na Pinku. Kaže da je juče dobio najnoviji podatak za vrednost direktnih stranih investicija u našu zemlju i da to potvrđuje da Srbije napredujemo velikim koracima.
Izvor: Blic

INO:

Indeksi u Americi i Evropi i u crevnom

Ječe je došlo do korekcije indeksa na Wall Streetu, očito zbog nastavka zabrinutosti oko moguće recesije. S&P500 je izgubio 0,8% a Nasdaq 0,7%. Specijalnih novosti nije bilo a vredan je pomena možda samo Home Depot koji je objavio bolje od očekivanih rezultata i posledično dobio 4,% na vrednosti.
Evropskindikis takođe su bili u crvenom, ali oni su bili pogođeni pre svega krizom u Italiji, tačnije ostavkom tamošnjeg premijera. Stoxx600 izgubio je oko 0,7%.
Od korporativnih novosti iz Evrope izdvajamo da je proizvođač nakita Pandora dobio velikih 10%, nakon što je potvrdio očekivanja za celu godinu, a u sklopu objave kvartalnih rezultata.
Izvor: CNBC, Ilirika