Dnevni izveštaj 26.08.2019
Objavljeno: 26. 08. 2019

SERBIA:

JESV: Jedinstvo objavilo veće konsolidovane prihode i pad konsolidovanog profita

Jedinstvo je objavilo konsolidovane rezultate za prvih šest meseci tekuće godine, iz kojih se vidi da je kompanija ostvarila 27% veće prihode, verovatno zbog realizacije većeg obima ugovorenih poslova. Poslovan dobit je više nego duplirana na 120 miliona RSD, očito zbog većih prihoda i poboljšane margine ali je neto dobit umanjena za 34%, zbog lošijeg ostalog rezultata.
Izvor: Belex.rs, Ilirika

Srbija postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke

Srbija je zvanično postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investione banke (Asian Infrastruture Investment Bank – AIIB). Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je to velika vest za zemlju, koja učlanjenjem u ovu organizaciju dobija pristup povoljnim kreditima za realizaciju prioritetnih projekata, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.
Izvor: Ekapija

Povećanje plata i penzija sačekaće mišljene MMF, smatraju domaći ekonomisti

U susret kreiranju budžeta za 2020. i najavljenom povećanju plata zaposlenih u državnoj službi, minimalca, ali i smanjenju poreskih opterećenja za privredu, ekonomisti su oprezni u kalkulacijama koliko će ko dobiti i navode da treba sačekati i stav MMF-a, kao i računicu Ministarstva finansija.
Tema povećanja plata i penzija biće, između ostalih tema, kao i svake jeseni na stolu u razgovorima nadležnih s Misijom MMF-a koja na jesen dolazi u Beograd. Profesor na Bankarskoj akademiji Zoran Grubišić, na pitanje Tanjuga za koliko je realno da se povećaju plate ali i penzije za narednu godinu, kaže da je potrebna zaista precizna kalkulacija i to, pre svega, vezana za održivost trenda porasta privredne aktivnosti.
Izvor: RTV

INO:

Trampov poziv za povlačenje američkih kompanija iz Kine izazvao rasprodaju akcija u petak

Petak je završen pravom rasprodajom akcija na Wall Streetu, a u crvenom su bile i berze u Evropi. Glavni uzrok opšteg pada bio je poziv Trampa upućen američkim kompanijama da počnu sa izmeštanjem proizvodnih kapaciteta iz Kine na neka druga alternativna tržišta, tačnije zemlje. S&P500 izgubio je 2,4% a Nasdaq čak 3%. Trgovinski rat dve zemlje očito se nastavlja bez ikakvog vidika njegovog završetka.
Apple je pretrpeo pad od 4,6%, a udar je zahvatio posebno akcije osetljive na trgovinska pitanja. Caterpillar je tako izgubio 3,3% a Broadcom skoro 5%, baš kao i Nvidia.
Evropske berze takođe su bili u crvenom, pošto trgovinske tenzije SAD i Kine pogađaju i ovo tržište. Stoxx600 izgubio je u petak 0,7% a svi sektori bili su u crvenom. Od značajni vesti može se izdvojiti samo pisanje Finnacial Times o tome da EU planira da oformi fond vredan oko 100 milijardi EUR, kako bi se finansirali industrijski giganti zarad lakšeg takmičenja sa konkurencijom iz SAD. To će se verovatno u budućnosti protumačiti kao još jeda signal globalnih trgovinskih tenzija ali ovoga puta na relaciji SAD i EU.
Izvor: CNBC, Ilirika