Dnevni izveštaj 29.08.2019
Objavljeno: 29. 08. 2019

SERBIA:

MMF zahteva da se cena struje trajno veže za inflaciju

Vlada Srbije do kraja meseca, zajedno sa Svetskom bankom, mora da završi analizu da li će, kada i koliko struja poskupeti. Tako se bar navodi u izveštaju koji je Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio na svom sajtu. Osim o ceni struje, MMF je dao i predlog o usklađivanju rasta penzija. U sledeću kontrolu delegacija iz Vašingtona stiže za mesec dana. U Vladi Srbije još se prave računice, ali za MMF nema dileme - struja u Srbiji trebalo bi ove godine da poskupi najmanje onoliko koliko je porasla inflacija. To je nešto više od 2%.
Izvor: Ekapija

Srbija zainteresovana za uvođenje kineske platforme WeChat Pay

Srbija zainteresovana za uvođenje kineske platforme WeChat Pay Izvor: RICHARD A. BROOKS / AFP
Državna sekretarka u Ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je u kineskom Čongđingu sa predstavnicima Tencent Clouda o saradnji u oblasti elektronskog plaćanja i mogućnosti dolaska ove kompanije, koja ima više od dve milijarde korisnika širom sveta, na tržište Srbije, saopštilo je Ministarstvo. Na sastanku, tokom drugog "Smart Čajna" sajma, sa generalnim direktorom međunarodnog poslovanja Tencent Clouda Vi Vijem dogovoreni su novi susreti kako bi se detaljnije razmotrile mogućnosti za uvođenje platforme WeChat Pay i eventualne izgradnje data centra u Srbiji, koji bi predstavljao istočnoevropsku okosnicu infrastrukture ovog tehnološkog giganta, navedeno je u saopštenju.
Izvor: Tanjug

Novi Fiat 500 giardiniera proizvodiće se u Kragujevcu

Novi Fiat 500 giardiniera, koji bi trebalo da na tržištu zameni model 500-L, najverovatnije će se proizvoditi u Srbiji, piše specijalizovani italijanski sajt clubalfa.it. Giardiniera će se, kako tvrdi italijanski sajt pozivajući se na menadžment Fiata, verovatno proizvoditi u fabrici automobila Fiat Chrysler u Kragujevcu, gde se sada proizvodi model 500L. Kako prenosi Politika, iItalijansko-američka grupa tek treba da potvrdi vest, a giardiniera bi trebalo da siđe s traka najkasnije tokom 2021. godine.
Izvor: Ekapija

INO:

Skok na energetskim akcijama podigao indekse u Americi; Evropa u minusu

Rast nafte omogućio je solidne skokove na akcijama lengerskih kompanija pa je to juče i bio glavni faktor za rast vodećih indeksa u Americi. S&P500 dobio je 0,7% a Nasdaq 0,4%. Investitori međutim i dalje drže na oku situaciju sa inverzijom krive prinosa, koja signalizira nadolazeću recesiju.
Rast na energetskim, tačnije naftnim kompanijama, desio se nakon objave da su zalihe u SAD snižene za oko 10 miliona barela.
Od ostalih korporativnih dešavanja vredi pomenuti da je Tiffany dobio 3%, a nakon objave profita za prethodni kvartal koji je veći od očekivanog. Kohl je takođe bio u plusu, uz rast od 3,4%.
Evropske berze završile su dan mahom u simboličnim minusima, pošto je recesioni signal iz Amerike
(inverzija prinosa kod obveznica) uznemirila i ova tržišta. Dodatnu nervozu izaziva i pitanje Brexita i očito nekontrolisani izlazak Britanije iz EU. Stoxx600 izgubi je juče 0,1%.
Od korporativnih dešavanja u Evropi možemo izdvojiti da je easyJet izgubio juče 2,7%, uglavnom zbog toga što Brexit ponovo postaje tema, dok je Thomas Cook bio u minusu od čak 16,5% pošto je došlo do sporazuma sa kineskim Fosunom, koji će preuzeti većinski deo u kompaniji a na štetu ostalih majanskih akcionara.
Izvor: CNBC, Ilirika