Dnevni izveštaj 30.08.2019
Objavljeno: 30. 08. 2019

SERBIA:

NIIS: 30 miliona u modernizovanu laboratoriju za kontrolu kvaliteta goriva

Modernizovana laboratorija za kontrolu kvaliteta avio- goriva u beogradskom Aeroservisu na aerodromu „Nikola Tesla“ počela je da radi u junu ove godine. Laboratorija posluje u okviru Naučno-tehnološkog centra NIS-a koji je osnovan u cilju naučno-tehnološkog praćenja delatnosti i obezbeđenja inovacija u poslovanju kompanije. Budućnost na delu NIS je ponovo reprezentovao značajnim ulaganjem u specijalizovan objekat za skladištenje i distribuciju avio-goriva. U modernizaciju laboratorije, realizovane sa ciljem unapređenja kvaliteta proizvoda i usluga, ali i višeg nivoa bezbednosti na radu, NIS je investirao 30 miliona dinara.
Izvor: RTVP

Stopa nezaposlenosti pala na 10,3 odsto

Stopa nezaposlenosti u Srbiji pala je na 10,3 posto što je najniži nivo nezaposlenosti u proteklih nekoliko decenija, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predsednik je nakon obilaska zgrade Hitne pomoći u Beogradu rekao da je, s druge strane, stopa zaposlenosti na nivou od 49,2 procenata što je takoĐe, ukazuje, najviši nivou u proteklih nekoliko decenija.
Izvor: Blic

Invej preuzeo još 18,4% akcija Milana Blagojevića

Invej iz Zemuna uspešno je završio preuzimanje dela akcija smederevskog preduzeća Milan Blagojević i sada je sa licima sa kojima zajednički deluje vlasnik 92,1% akcija ove kompanije, objavljeno je na Beogradskoj berzi. Invej je ponudio da preuzme 26,3% akcija po pojedinačnoj ceni od 3.360 dinara, a uspeo da kupi 18,4% akcija Milana Blagojevića. Smederevska kompanija proizvodi električne i neelektrične aparate za domaćinsto, a Invej je akcionarsko društvo za proizvodnju, spoljnu i unutrašnju trgovinu, turizam i usluge.
Izvor: Ekapija

INO:

Globalni indeksi u plusu nakon ohrabrujućih najava iz Kine

Indeksi u Americi i Evropi bili su juče u zelenom a sentiment je bio dobar zahvaljujući najavama iz Kine da ta zemlja neće nastojati da odmah uzvrati kontra merama, već će nastojati da iznađe rešenje u mirnom tonu. S&P500 dobio je iz tog razloga juče 1,3% a Nasdaq 1,5%.
Specijalnih korporativnih novosti nije bilo a na makro planu svakako je najvažnija bila objava da je rast GDP-a za drugi kvartal revidiran sa inicijalnih 2,1% na 2%, što je i bilo očekivano, pa taj podatak nije značajno uticao na tržište i pomeranje indeksa.
Evropske berze takođe su bile u zelenom, prateći sentiment u Americi pa je Stoxx600 dobio je 1%, premda je veći rast sprečen objavama čelnika ECB-a da se za sada neće pribeći značajnijim paketima stimulansa.
Na korporativnom planu imamo Micro Focus, softversku firmu, koja je smanjila svoja očekivanja za tekuću godinu pa je akcija izgubila čitavih 32%.
Izvor: CNBC, Ilirika