Dnevni izveštaj 02.09.2019
Objavljeno: 02. 09. 2019

SERBIA:

Blumberg: U svetu vlada pomama za litijumom, najveće bogatstvo krije se u Srbiji

Globalna potraga za litijumom je u jeku, a najveće rezerve u Evropi ovog metala koji se koristi za baterije, prema nekim procenama, leže u Srbiji. Težak deo posla moglo bi da bude njegovo izvlačenje, navodi agencija Blumberg (Bloomberg), a prenosi Blic. Kako navodi agencija, geolozi istražuju brdoviti pejzaž u potrazi za metalom koji postaje sve prisutniji u savremenoj tehnologiji: litijumom, i to područje u Srbiji gde je pronađen može da postane novi evropski front u ekonomskoj bici sa Azijom. Globalna potraga za litijumom je u jeku, dok kompanije žele da smanje upotrebu fosilnih goriva. Blumberg NEF procenjuje da će tokom sledećih 11 godina potražnja litijumskog materijala za baterije porasti osam puta.
Izvor: RTVP

Srpske vode većinski u rukama stranaca

Od 400 izvorišta pijaće vode koliko se procenjuje da ih ima u našoj zemlji, Srbija koristi tek petinu, a više od 30 kompanija bavi se flaširanjem mineralne vode. Iako zakonom o vodama nije moguće prodati izvor vode strancu, više od polovine flaširane vode koja se nađe na tržištu upravo je u rukama stranaca, piše Danas. Postoje procene da je čak i do 80 odsto vode na tržištu u vlasništvu stranaca, međutim, ima i fabrika u Srbiji koje jesu u rukama kompanija iz inostranstva, ali iza kojih, ipak, stoji domaći kapital.
Izvor: 021.rs

Srbija mora da precizira klauzulu o otkazivanju sporazuma s Evroazijskom unijom

Ako potpiše sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU), Srbija mora da precizira i klauzulu o otkazivanju sporazuma s tim savezom, nakon što pristupi EU. To je izjavio predsednik spoljnopolitčkog komiteta u Evropskom parlamentu i donedavni izvestilac za Srbiju u ovoj instituciji Dejvid Mekalister. On je za Radio Slobodna Evropa rekao da bi tekst Sporazuma o slobodnoj trgovini EAEU i Srbije trebalo da bude u skladu sa obavezama Beograda koje proizilaze iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno, morao bi da obuhvati "izlaznu klauzulu, koja garantuje da Srbija može da otkaže sporazum do dana pristupanja u EU".
Izvor: b92

INO:

Petak bez većih promena na Wall Streetu; Evropa u zelenom

Poslednji dan prethodne nedelje završen je na Wall Streetu bez značajnih pomeranja indeksa, te su investitori praktično imali dan predaha a današnji ponedeljak je inače neradni dan na tamošnjem tržištu, usled lokalnog praznika rada. Specijalnih korporativnih novosti nije bilo a dominante teme na tržištu su odnosi sa Kinom ali i upravo objavljeni makro podaci koji ukazuju da je poverenje potrošača i dalje veoma visko te da je lična potrošnja u porastu od 0,6% za mesec jul, što je više nego se očekivalo. S&P500 gotovo je završio dan bez promena a Nasdaq je bio u tek simboličnom minusu.
Na evropskim tržištima uglavnom je preovladao pozitivan sentiment, zbog ohrabrujućih vesti iz Kine povodom trgovinskih pitanja sa Amerikom ali je i najava da će zakonodavci u Britaniji sprečiti nekontrolisani izlazak iz EU takođe bila dobro prihvaćena. Stoxx600 dobio je u petak 0,6%.
Od korporativnih novosti iz Evrope može biti interesenta samo objava da BNP planira da otkupi fond derivata na akcije koje poseduje Deutsche Bank, i da bi dogovor trebao da bude postignut već za nekoliko naredih nedelja.
Izvor: CNBC, Ilirika