Dnevni izveštaj 04.09.2019
Objavljeno: 04. 09. 2019

SERBIA:

Promet robe u trgovini na malo u julu porastao za 10,5 odsto

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji porastao je u julu 2019. za 10,5 odsto u tekućim cenama, a u stalnim cenama za 9,3 odsto međugodišnje. Ove podatke objavio je Republički zavod za statistiku. U periodu januar-jul 2019. godine, promet u maloprodaji je u tekućim cenama zabeležio rast od 11,3 odsto, a u stalnim cenama za 8,9 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.
Izvor: b92

Nivo problematičnih kredita spao na 4,98%

Nivo problematičnih kredita u Srbiji pao je na 4,98 procenata što je najniži nivo od 2008. godine od kada se prate ovi podaci, kaže za Tanjug guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. Od avgusta 2015. godine, dodaje, kada je Narodna banka usvojila Strategiju za rešavanje problematičnih kredita (NPL), beleži se njihov pad za 17,3 odsto. Pored stabilne i niske inflacije, nivoa stranih direktnih investicija, fiskalne održivosti i nivoa NPL-a, svakom investitoru koji planira da ulaže u našu zemlju ovi podaci govore o ekonomskoj stabilnosti zemlje, ističe guverner Centralne banke.
Izvor: Tanjug

JMBN: Jubmes banka ostvarila dobitak u polugodišnjem poslovanju

U prvoj polovini ove godine JUBMES banka ostvarila je dobitak posle oporezivanja od 103,8 miliona dinara, navodi u izveštaju skupštine ovog akcionarskog društva koji je objavljen na Beogradskoj berzi. Kako je navedeno u dokumentu prošle godine JUBMES banka imala je dobitak od 370 milona dinara. Neto prihod po osnovu kamata ove godine bio je veći u odnosu na prošlogodisnji rezultat za oko 56 miliona dinara, dok je prihod po osnovu naknada i provizija bio na istom nivou a poslovni rashod bio je veći za više od 17 miliona dinara.
Izvor: Blic

INO:

Septembar startovao solidnim padom indeksa u Americi, počelo implementiranje tarifa; Evropa u minusu zbog Brexita

Prvi trgovački dan septembra počeo je opipljivim padom vodećih indeksa sa Wall Streeta, pošto su na snagu stupile tarife, kako američke tako i uzvratne kineske, kao što je ranije i bilo najavljivano. S&P500 izgubio je 0,7% a Nasdaq 1,1%. Najviše su bile pogođene kompanije iz segmenta čipova, maloprodaje i tradicionalno imena poput Boeinga ili Catrepillara i Appla, koja su inače osetljiva na trgovinske teme.
Evropski indeksi su takođe bili u minusu ali je to više posledica procesa Brexita i komplikovane situacije u britanskom parlamentu, koji odlučuje hoće li se dalje krenuti sa dogovorom ili nekontrolisanim izlaskom. Stoxx600 izgube je juče 0,355.
Na korporativnom planu iz Evrope možemo izdvojiti telekom operatera Ilijad iz Francuske, koji je izgubio 6%, nakon što su polugodišnji podaci pokazali da je došlo da pada broja korisnika od čak 127,000, dok je konkurencija povećala tržišno učešće.
Izvor: CNBC, Ilirika