Dnevni izveštaj 06.09.2019
Objavljeno: 06. 09. 2019

SERBIA:

Rast potražnje privrede za kreditima

Krediti privredi od strane vodećih banaka u Srbiji povećani su u drugom tromesečju ove godine za 25,2 milijarde dinara. Posmatrano po delatnostima, najviše su kreditirana preduzeća iz oblasti saobraćaja, poslovanja nekretninama i građevinarstva, a ove firme novac najviše ulažu u obrtna sredstva i nove investicije. Ovo govore podaci iz izveštaja Trendovi u kreditnoj aktivnosti naše Centralne banke, koja iz Srbije anketira deset banaka, čija aktiva čini oko polovine ukupne aktive bankarskog sektora u našoj zemlji. Iznos novoodobrenih kredita privredi u drugom tromesečju, isključujući refinansirane kredite kod iste banke, bio je viši je za 26,2 odsto nego u istom periodu prethodne godine, pri čemu je preko 60 procenata novih kredita odobreno segmentu mikro, malih i srednjih preduzeća.
Izvor: Blic

FT u najnovijem broju ponovo piše o ubrzanom razvoju u Srbiji.

Britanski list "Fajnenšl tajms" u najnovijem broju ponovo piše o ubrzanom razvoju u Srbiji. Navodi se da je naša zemlja privukla više grinfild investicija u 2018. godini nego bilo koja druga zemlja u odnosu na svoj bruto domaći proizvod. Posle odluke da Srbiju drugi put u poslednje tri godine proglasi za svetskog prvaka u privlačenju stranih direktnih investicija, samo dve nedelje kasnije, specijalizovani portal se osvrće i na razvoj industrije. Kako u novom članku donosi FT, prerađivačka industrija u našoj zemlji beleži rekorde zahvaljujući upravo stranim investicijama. I prošlog meseca naša semlja se našla na stranicama "Fajnenšl tajmsa". Tada je ovaj list objavio da je Srbija na prvom mestu u svetu po broju direktnih stranih investicija. Srbija je privukla, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, za 26 više nego 2017.
Izvor: Republika.rs

Veće plate do kraja godine, povećanje penzija od 1. januara

Ministar Siniša Mali rekao je da će penzioneri do kraja godine dobiti jednokratnu pomoć od 5.000 dinara, a da se povećanje penzija očekuje od 1. januara 2020. Zaposleni u javnom sektoru mogu očekivati povećanje plata do kraja godine.
Izvor: N1

INO:

Najava nove runde pregovora SAD i Kine podigla globalne indekse

Juče je tokom dana obavljeno da će se sledećeg meseca u Vašingtonu sastati najviši zvaničnici Kine i Amerike kako bi započeli novu rundu generalnih pregovora u vezi trenutnih trgovinskih sporova dve strane. To je bio razlog zašto su indeksi juče napredovali i na Wall Streetu ali i u Evropi. S&P500 dobio je 1,3% a Nasdaq 1,7%.
Na makro planu smo takođe imali pozitivnu novost, tačnije podatke da su u privatnom sektoru (bez poljoprivrede) novozaposlena 195,000 radnika što je značajno više od očekivanih 140,000.
Evropski Stoxx600 napredovao je juče 0,7%, tim pre što pozitivan sentiment nije donet samo iz Amerike već je tržište još uvek pod pozitivnim ustukom zbog činjenice da Brexit možda ipak neće biti nekontrolisan i haotičan kako se inicijalno mislilo. Na korporativnim planu nije bilo značajnih novosti među većim imenima.
Izvor: CNBC, Ilirika