Dnevni izveštaj 09.09.2019
Objavljeno: 09. 09. 2019

SERBIA:

KMBN: Srbija kupuje udele EBRD i IFC-a; Stigle 4 neobavezujuće ponude

Srbija, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), postigli su dogovor o tome da se 34,58 odsto akcija Komercijalne banke, koje su u vlasništvu EBRD-a i IFC-a, proda Republici Srbiji. Po okončanju transakcije, Republika Srbija će imati 83,23 odsto akcija Komercijalne banke, navodi se u saopštenju EBRD-a objavljenom na zvaničnom sajtu te finansijske institucije sa sedištem u Londonu. Transakcija je usledila nakon što je Republika Srbija još 26. juna otkupila 6,89 odsto akcija od fondova Svedfand (Swedfund) i DEG-a. Ministar Siniša Mali izjavio je da su stigle četiri neobavezujuće ponude za privatizaciju Komercijalne banke koje će biti otvorene u utorak 10. septembra.
Izvor: Blic

Agencija Moody’s popravila izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije

Rejting agencija Moody’s popravila je izglede za povećanje kreditnog rejtinga Srbije za zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti sa „stabilnih“ na „pozitivne“ i potvrdila kreditni rejting Srbije na nivou „Ba3“. Prema oceni agencije Moody’s, odluka o povećanju izgleda za rast kreditnog rejtinga Srbije podržana je ubrzanim smanjenjem učešća javnog duga u BDP-u, kao i dobrim izgledima Srbije za snažan ekonomski rast u srednjem roku. Dobre osnove koje se baziraju na jačanju domaćih faktora, prema oceni agencije, dodatno će podržavati popravljanje fiskalnih pokazatelja Srbije.
Izvor: NBS

Fiskalni savet o budžetu za 2020 - Manji porezi na zarade i veća kapitalna ulaganja

Ministar finansija, Siniša Mali, razgovarao je sa predsednikom Fiskalnog saveta, Pavlom Petrovićem, o predlogu budžeta za 2020. godinu, isplati penzija po tzv. "švajcarskoj formuli" i sprovodjenju Investicionog plana. Sagovornici su se saglasili da je dobro što će od naredne godine krenuti da se primenjuje tzv. švajcarska formula za penzije, a ministar je istakao da će u tu svrhu biti promenjen Zakon o budžetskom sistemu. Pavle Petrović je upoznao ministra sa projekcijama Fiskalnog saveta kada je reč o 2020. godini, i izneo predloge na koji način može da se iskoristi fiskalni prostor.
Izvor: Blic

INO:

Indeksi u SAD bez većih promena u petak; Evropa u plusu

Američki indeksi bili su tek u simboličnim plusevima u petak, pošto je izveštaj sa tržišta rada bio relativno razočaravajući, u smislu da je ekonomija dodala manji broj novo zaposlenih nego što se očekivalo. S&P500 dobio je tek 0,1% a Nasdaq 0,2%, na dnevnom nivou.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je Lululemon skočio preko 7%, poštu su kvartalni rezultati bili bolji od očekivanih, a uglavnom zbog dobrog rasta prihoda.
Evropske breze bile su takođe u blažim plusevima, a investitori i dalje u fokus drže teme vezane za Brexit. Stoxx600 je skočio 0,25%.
Telenor je bio u fokusu, obzirom da je izgubio skoro 4%, nakan što je objavljeno da neće biti dogovora za joint venture alijansu sa malezijskim Axatiom.
Važnija objava iz EU zone tiče se svakako tamošnjeg rasta BDP-a. Naime, prema poslednjem izveštaju iz Eurostata BDP EU zone porastao je samo 0,2% u drugom kvartalu, što je lošije nego 0,4% koliko smo videli u prvom kvartalu. Glavni razlog slabijeg rasta je pad aktivnosti i trgovine u Nemačkoj.
Izvor: CNBC, Ilirika