Dnevni izveštaj 10.09.2019
Objavljeno: 10. 09. 2019

SERBIA:

U četvrtak potpisivanje ugovora o gradnji auto-puta Niš-Priština - Gradnja deonice do Pločnika počinje 2020.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je da će u četvrtak biti potpisan ugovor za izgradnju auto-puta Niš-Merdare-Priština. Potpisujemo ugovor o izgradnji ovog auto-puta, kao i ugovor o finansiranju, u vrednosti od 100 mil EUR, i ugovor o investicionom grantu u vrednosti od 40,6 mil EUR, za prvu deonicu Niš-Pločnik, čija izgradnja će početi sledeće godine - istakla je ona.
Izvor: Ekapija

Zijin će izgraditi novu fabriku za preradu rude u Majdanpeku

Kineska rudarska kompanija Zijin (Ziđin), koja je vlasnik RTB Bora, izgradiće u Majdanpeku potpuno novu fabriku za preradu rude po najsavremenijim tehnološkim i ekološkim standardima, najavljeno je danas u sedištu te kompanije u Šanghanu, u kineskoj provinciji Fuđijen, tokom posete delegacije Srbije na čelu sa ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem. Ministar je rekao da se očekuje da će do kraja godine Zijin aplicirati za dozvole za gradnju u Majdanpeku i da će početi realizaciju projekta flotacije.
Izvor: Ekapija

NIS isplaćuje dividendu 16.septembra

NIS je objavio da će ranije odobrenu dividendo u iznosu od 39,9 dinara po akciji isplatiti na dan 16. septembra tekuće godine. Pravo na istu imaju svi akcionari na dan preseka od 17.juna tekuće godine.
Izvor: Belex

INO:

Optimizam povodom budućih pregovora Kine i SAD zadržao indekse na nivoima od petka; Evropa u minusu zbog Brexit teme

Na tržištu je juče donekle preovladao optimizam povodom očekivanih pregovora Kine i SAD ali to je bilo dovoljno tek da Dow indeks budu u plusu, dok je sveobuhvatni S&P500 bio na neznatno nižem nivou nego u petak a Nasdaq je pak izgubio simboličnih 0,2%, zbog nešto lošijeg sentimenta na tehnološkim akcijama.
Od korporativnih dešavanja vredno je izdvojiti samo AT&T telekom kompaniju, koja je juče dobila 1,5%, nakon što je Elliott Management otkrio da poseduje udeo u kompaniji od 3,2 milijarde USD. U pismu svojim akcionarima, ovaj fond kaže da AT&T itekako može popraviti svoje rezultate i postići istorijsko povećanje vrednosti na berzi.
Evropski indeksi mahom su bili u minusu a investitori su uglavnom zaokupljeni haotičnim dešavanjima na britanskoj političkoj sceni, kojom dominira apsolutno tema Brexita. Stoxx600 izgubio je juče 0,3%.
Francuski Air France KLM izgubio je solidnih 9,7%, a nakon što je objavio podatke o saobraćaju za mesec avgust, gde se moglo videti da su brojke slabije od očekivanih, pa je to i bio razlog pada na akciji.
Izvor: CNBC, Ilirika