Dnevni izveštaj 11.09.2019
Objavljeno: 11. 09. 2019

SERBIA:

KMBN: Otvorene ponude za prodaju akcija Komercijalne banke - Druga faza selekcije u novembru

Neobavezujuće ponude, u prvoj fazi tendera za prodaju akcija Komercijalne banke u vlasništvu Republike Srbije, otvorene su na jučerašnjoj sednici Tenderske komisije Ministarstva finansija. Tenderska komisija je konstatovala da su prispele četiri ponude u roku predviđenom tenderskom dokumentacijom. Ponude su otvorene i konstatovano je da su kompletne, odnosno da sadrže elemente predviđene tenderskom dokumentacijom za prvu fazu. Kvalifikovani ponuđači, će imati mogućnosti da izvrše dodatnu i sveobuhvatnu analizu poslovanja banke. Predviđeno je da obavezujuće ponude budu podnete sredinom novembra ove godine.
Izvor: Ekapija

Minimalna zarada u Srbiji od 2020. godine 30.022 dinara

Minimalna zarada u Srbiji od iduće godine biće povećana 11,1%, odnosno sa 155,3 dinara na 172,5 dinara po satu, najavio je danas ministar finansija Siniša Mali. Vlada Srbije je dala predlog da se minimalna zarada poveća za 11,1%, odnosno sa 155,3 dinara na 172,5 dinara po satu. Kada se to preračuna reč je o uvećanju sa 27.022 na 30.022 dinara - rekao je Mali na konferenciji za novinare koja je održana u Vladi Srbije, nakon sednice Socijalno – ekonomskog saveta Srbije, navodi se na sajtu Ministarstva.
Izvor: Ekapija

NBS: Za 18 meseci 5,4 milijarde evra stranih investicija

Povodom izveštaja Fajnenšel tajmsa o tome da je Srbija prva na svetu po broju stranih investicija u odnosu na svoj BDP, u Narodnoj banci Srbije navode za „Blic“ od utorka da je priliv tih investicija iznosio 1,9 milijardi evra u prvih šest meseci ove godine. To je, kako tvrde u NBS, za 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine ili devet odsto bruto društvenog proizvoda. Te investicije su, kako kažu, dovoljne da u potpunosti pokriju tekući deficit platnog bilansa.
Izvor: Belex

INO:

Bez većih promena na Wall Streetu, Mody snizio rejting Forda; Evropske berze u manjim plusevima

I juče su kao i u ponedeljak, vodeći indeksi na NYSE bili bez većih promena. S&P500 bio je skoro bez promene, dok je Dow bio u plusu od 0,3%. Nasdaq je naposletku bio u simboličnom minusu a primetan n je bio blaži prodajni pritiska na tehnološkim akcijama. Netflix je izgubio 2,25, nakon što je Apple objavio da lansira TV servis za samo 4,9 USD mesečno.
Ford je juče bio pod prodajnim porotskom i izgubio je 1,4%, nakon što je agencija Moody’s redukovala njegov kredini rejting na „junk“, citirajući profitne margine ispod očekivanja i slabiju poziciju gotovine.
Evropske berze bile su tek u blažim plusevima, te je Stoxx600 bio gotovo bez promene a pažnja investitora je sada na predstojećem stanku u ECB i odluci o nivou kamatne stope. Investitori takođe pomno prate i najavu o eventualno novim paketima stimulansa.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je direktor Deutsche Bank izjavio da proces restrukturiranja neće tako negativno pogoditi investicioni biznis banke kako se inače smatra.
Izvor: CNBC, Ilirika