Dnevni izveštaj 12.09.2019
Objavljeno: 12. 09. 2019

SERBIA:

NBS: Devizne rezerve NBS na kraju avgusta 13 milijardi EUR

Tokom avgusta bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije nastavile su da rastu i na kraju avgusta 2019. godine bile su na novom najvišem nivou, mereno krajem meseca, od 2000. godine, od kada se na ovaj način prate podaci. Na kraju avgusta bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su 13.099,9 miliona evra, što je za 341,4 miliona evra više nego u julu. U protekloj godini dana (u odnosu na kraj avgusta 2018. godine), bruto devizne rezerve povećane su za 1.774,3 miliona evra (najvećim delom po osnovu intervencija Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom deviza – za 1.685 miliona evra, što je najzdraviji način povećanja rezervi), i to u periodu kada se Republika Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za 1.766,9 miliona evra.
Izvor: NBS

Srbija i Češka potpisali sporazume o saradnji u oblasti odbrane i inovacija

Predstavnici Srbije i Češke potpisali su u Palati Srbija sporazume o saradnji u oblasti odbrane i u oblasti inovacija. Sporazum o saradnji u oblasti odbrane potpisali su sprski ministar odbrane Aleksandar Vulin i njegov češki kolega Lubomir Metnar. Ministar bez potfelja u Vladi Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i češki ministar trgovine Karel Havliček potpisali su Memorandum o razumevanju između Popovićevog kabineta i Ministarstva industrije i trgovine Češke o saradnji u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike. Sporazumi su potpisani u okviru posete češkog predsednika Miloša Zemana Srbiji.
Izvor: Danas

Velika češka firma dolazi u Srbiju, "pregovori traju već dugo"

Trgovinska razmena Srbije i Češke je od 2014. porasla za više od 70 odsto i prošle godine je premašila milijardu evra, izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i naveo da se već dugo razgovara o ulasku velike češke firme Rockaway iz oblasti digitalnih servisa na srpsko tržište. Na otvaranju Biznis foruma Srbija-Češka, kome su prisutvovali i predsednici dve države, Aleksandar Vučić i Miloš Zeman, Čadež je rekao da postoji veliko interesovanje čeških firmi u oblasti digitalizacije, te da će današnji skup možda biti prilika da se zaključe prvi veliki poslovi. Čadež kaže da su poslednjih pet godina srpske kompanije duplirale izvoz u Češku na Biznis forumu na kome je prisutno oko 100 predstavnika srpskih kompanija.
Izvor: BiznisTelegraf

INO:

Apple vodio jučerašnji rast na NYSE; Evropa u plusu u iščekivanju sastanka u ECB

Vodeći indeksi na Wall Streetu juče su opet bili u zelenom a glavni doprinos tome dao je skok na Applu od 3,2%. Kompanija je naime u utorak predstavila svoje nove iPhone, novi TV servis kao i igračku platformu Apple Arcade, a sve ovo očito je naišlo na pozitivne reakcije na tržištu i pomoglo rast indeksa. S&P500 dobio je 0,7% a Nasdaq 1%.
Micron Technology je takođe doprineo rastu na tehnološkim akcijama, uz svoj rast od 2,2%, nakon što je jedna brokerska kuća podigle njegov rejting u uverenju da će kompanija prosperirati usled oporavka na tržištu memorijskih čipova. Cisco System je odbio 1,5%, pošto je Evercore ISI inicirao praćenje akcije, uz mišljenje da će na njoj biti moguće ostvariti prinos prosečno veći od tržišnog.
Evropske berze takođe su u plusu a glavna tema je današnji sastanak u ECB na kome će se odlučivati o daljim monetarnim potezima i paketima stimulansa. Stoxx600 dobio je 0,77%.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope izdvajamo da je španski Inditex skočio 3,9% zbog objave rezultata za prvo polugođe tekuće godine koji su bolji od očekivanih.
Izvor: CNBC, Ilirika