Dnevni izveštaj 13.09.2019
Objavljeno: 13. 09. 2019

SERBIA:

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Na jučerašnjoj sednici, Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 2,5%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu avgustovsku srednjoročnu projekciju inflacije i očekivano kretanje drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, kao i potrebu da se u potpunosti sagledaju efekti dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike. I prema avgustovskoj srednjoročnoj projekciji, inflacija će biti čvrsto pod kontrolom, kao i prethodnih godina. Izvršni odbor podseća na to da je međugodišnja inflacija, u skladu sa očekivanjima, usporena od maja, usled smanjenja doprinosa cena voća i povrća inflaciji s dolaskom nove poljoprivredne sezone.
Izvor: NBS

Međugodišnja inflacija u avgustu 1,3%

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, potrošačke cene su u avgustu u odnosu na jul u proseku ostale nepromenjene (0,0%). Ovakvo kretanje inflacije vođeno je s jedne strane strane nižim cenama svežeg voća, povrća i naftnih derivata, dok su u suprotnom smeru delovale sezonski uobičajeno više cene turističkih paket aranžmana i svežeg mesa. Na međugodišnjem nivou, ukupna inflacija se u avgustu našla na nivou od 1,3%, a bazna inflacija (indeks potrošačkih cena po isključenju hrane, energije, alkohola i cigareta) na nivou od 1,2%.
Izvor: NBS

Potpisan ugovor sa EIB za izgradnju autoputa Niš-Merdare vredan 100 mil EUR

Finansijski ugovor o gradnji auto-puta E-80 Niš-Merdare u vrednosti od 100 mil EUR potpisali su ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i direktor sektora za Italiju, Maltu, Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Evropske investicone banke (EIB) Migel Morgado. U Vladi Srbije juće je potpisan još jedan ugovor o investicionom grantu Western Balkans Investment Framework u vrednosti od 40,6 mil EUR, koji su, osim ministarke Mihajlović i predstavnika EIB Morgadoa, potpisali i ministar za evropske integracije u Vladi Srbije Jadranka Joksimović i pomoćnik direktora Koridora Srbije Dušan Purić. Ministarka Mihajlović najavila je da će izgradnja prve deonice tog auto-puta, od Niša do Pločnika, početi u trećem kvartalu sledeće godine.
Izvor: Ekapija

INO:

Odluka Trampa da odloži novu rundu tarifa i potez ECB podigao globalne indekse

Jučerašnja odluka Trampa da odloži uvođenje nove runde tarifna na kineske proizvode kao i potez ECB glavni su činioci za rast indeksa sa Wall Streeta. Dow je dobio 0,2% i blizu je pređašnjeg istorijskog maksimuma a S&P500 skočio je 0,3%. Nasdaq je napredovao 0,3%. Specijalnih korporativnih ili makro novosti juče nije bilo.
Evropski indeksi bili su u zelenom, nakon što je ECB obelodanila da pokreće novi paket stimulansa vredan 20 milijardi EUR te da snižava referentnu kamatnu stopu na minus 0,5%, kako se i očekivalo ranije. Stoxx600 bio je juče u plusu za 0,2%.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope izdvajamo da je AB InBev skočio 3,1%, nakon što je potvrdio da i dalje razmatra mogućnost IPO procesa na berzi u Hong Kongu.
Izvor: CNBC, Ilirika