Dnevni izveštaj 16.09.2019
Objavljeno: 16. 09. 2019

SERBIA:

Pad industrijske proizvodnje u evrozoni utiče i na Srbiju

Pad industrijske proizvodnje u najrazvijenijim evropskim zemljama i te kako utiče na privredna kretanja u Srbiji, a stručnjaci ukazuju da zemlje poput naše na to mogu odgovoriti tako što će jačati domaće firme, povezivati se više sa trećim tržištima, jačanjem regionalne saradnje i štednjom. Naime, industrijska proizvodnja u evrozoni je u julu pala više od očekivanog i drugi mesec zaredom, i u treće tromesečje ulazi sa negativnim rezultatima, saopštila je u četvrtak, 12. septembra evropska služba za statistiku Evrostat. Pomoćik direktora za analitiku u Privrednoj komori Srbije (PKS) Bojan Stanić kaže da je privreda Srbije otvorena i veoma zavisna od spoljno-trgovinskih odnosa sa svojim glavnim partnerima iz evrozone, među kojima su najznačajniji Nemačka i Italija.
Izvor: Ekapija

Minimalna zarada u 2020. godini biće 30.022 dinara - Vlada usvojila odluku o povećanju za 11,1%

Vlada Republike Srbije usvojila je na sednici u petak, 13. septembra Odluku o visini minimalne cene rada za period januar–decembar 2020. godine u iznosu od 172,54 dinara (neto) po radnom satu. Nakon povećanja od 11,1%, minimalna mesečna zarada iznosiće 30.022 dinara, u odnosu na dosadašnji iznos od 27.022 dinara.
Izvor: Ekapija

EBRD kreditira mala i srednja preduzeća u Srbiji sa 160 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je 160 mil EUR za finansiranje malih i srednjih preduzeća (MSP) i podršku građanima Srbije. Pomenuti finansijski paket biće realizovan kroz kreditnu ponudu Unicredit banke Srbija, navodi se u saopštenju EBRD-a dostavljenom Tanjugu. Kreditna linija u vrednosti od 100 mil EUR, kojom su obuhvaćene i pozajmice u dinarima (u vrednosti od 35 mil EUR), namenjena je MSP radi unapređenja njihovog pristupa finansiranju, poboljšanja konkurentnosti na lokalnom i međunarodnom tržištu i povećanja korišćenja domaće valute.
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksi na Wall Streetu završili mešovito petak; Evropa o dalje u zelenom nakon odluke ECB

Delimično smirivanje trgovinskih tenzija na relaciji SAD-Kina, nakon najave iz Kine da će pojedine poljoprivredne proizvode iz SAD privremeno isključiti sa liste zabranjenih za uvoz, podiglo je donekle optimizam na Wall Streetu pa je Dow u petak napredovao sim simboličnih 0,1%. S&P500 je međutim imao negativnu korekciju od istog tolikog procenta dok je Nasdaq izgubio 0,2%.
Apple je bio pod prodajnim pritiskom izgubio je 1,9%, nakon što je Goldman Sachs smanjio target cenu akcije na 165 USD, pa je to uticalo i na ostala tehnološka imena i Nasdaq indeks. Na makro planu, imali smo stanje potrošačkog sentimenta koji je za septembar bio na sasvim dobrom nivou, iako postoji rastuća zabrinutost za trgovinske odnose.
Evropski indeksi ostaju u zelenom nakon odluke ECB da primeni novi plan masivnog stimulansa si snizi kamatnu stopu na negativnih 0,5%. Stoxx600 u petak je dobio 0,4%.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope izdvajamo da će LSE narednih dana odlučivati o prihvatanju ili dobacivanju iznenađujuće ponude za preuzimanje od strane berze u Hong Kongu, u vrednosti od 36 milijardi USD.
Izvor: CNBC, Ilirika