Dnevni izveštaj 17.09.2019
Objavljeno: 17. 09. 2019

SERBIA:

KMBN: Komercijalnu banku hoće tri strane i jedna domaća kompanija

Poznato je da su za kupovinu Komercijalne banke stigle četiri neobavezujće ponude. Resorni ministar Siniša Mali prethodno je obelodanio i da je za ovu banku u kojoj je država vlasnik 42 odsto kapitala, bilo zainteresovano šest investitora. Danas nam je ministar otkrio nove detalje. "Još uvek ne možemo da govorimo o imenima, ali mogu da vam kažem da je reč o tri banke, među kojima je jedna domaća, i jedan strani fond. U novembru nas očekuju i obavezujuće ponude i očekujem da ovaj proces bude uspešno završen", ocenio je Mali za "Blic". Dodao je i da su veoma zadovoljni odzivom ponuđača s obzirom na to da su pristigle četiri neobavezujuće ponude. U javnosti se, inače, više puta nezvanično pominjalo da su neobavezujuće ponude dali Nova ljubljanska banka (NLB), AIK banka srpskog privrednika Miodraga Kostića, zatim Raifajsen banka i Direktna banka, za koju se dodavalo da bi mogla nastupiti u konzorcijumu s Eurobankom i sa američkim investicionim fondom Ripplewood Advisors.
Izvor: Ekapija

Za Moravski koridor 120 miliona evra iz budžeta

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da će direktno iz budžeta biti dodatno izdvojeno 120 miliona evra za Moravski koridor, zahvaljujući povećanim budžetskim prihodima, koji su nadmašili plan za 60 milijardi dinara. Brnabić je na konferenciji za novinare, posvećenoj prvom pozitivnom rebalansu budžeta u istoriji Srbije, precizirala da će deo većih budžetskih prihoda u iznosu od 16,8 milijardi dinara biti usmeren u infrastrukturne projekte - Moravski koridor i autoput "Miloš Veliki".
Izvor: happy tv

Već u decembru prosečna plata 500 evra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da očekuje da će već u decembru prosečna plata biti iznad 500 evra. On je u intervjuu za Blic rekao da će povećanje u javnom sektoru uslediti od novembarske plate, koja se isplaćuje u decembru. "Trenutno su razgovori sa MMF u toku, a ohrabruje nas suficit u budžetu koji je u avgustu iznosio 46,6 milijardi dinara", rekao je Mali.
Izvor: b92

INO:

Globalni indeksi u crvenom nakon napada u Saudijskoj Arabiji; Akcije naftnih kompanija na dobitku

Glavna tema na globalnim tržištima juče su bili napadi na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, te njihov uticaj na cenu nafte i posledično na mogući uticaj i na globalni rast. S&P500 izgubio je 0,3% a za isti toliki procenat u minusu je bio i Nasdaq.
Negativan sentiment na tržištu podržali su i podaci iz Kine koji govore o daljem usporavanju rasta industrijske proizvodnje u toj zemlji.
General Motors izgubio je juče 4,3% nakon što je deo radnika stupio u štrajk, usled nemogućnosti da sa kompanijom postigne dogovor oko uslova rada.
Evropske breze takođe su bile pod prodajnim pritiskom zbog tenzija na Bliskom Istoku, pa je Stoxx600 izgubio 0,4%. Akcije naftnih kompanija su bile aktuelne pa je tako Lundin Petroleum skočio skoro 9%, Tullow Oil preko 8% a Technipfmc je dobio skoro 5%, na dnevnom nivou.
Izvor: CNBC, Ilirika