Dnevni izveštaj 18.09.2019
Objavljeno: 18. 09. 2019

SERBIA:

NIS isplatio akcionare - građanima dividenda 33,97 dinara po akciji, državi 1,9 milijardi

Građani Srbije koji poseduju akcije kompanije NIS juče su dobili dividendu od 33,97 dinara po akciji iz neto dobiti kompanije ostvarene u 2018. godini, dok će Republici Srbiji na ime dividende biti uplaćeno 1,9 milijardi dinara u budžet. Iz NIS-a je saopšteno da kompanija uplaćuje dana 16.septembra dividendu akcionarima u ukupnom iznosu od 6.517.524.188 dinara, što je 25 odsto neto dobiti društva iz 2018. godine.
Izvor: Blic

Huawei gradi data centar u Srbiji i pomaže razvoj veštačke inteligencije?

Moguće uključivanje kineske kompanije Huawei u izgradnju budućeg data centra u Kragujevcu, kao i u platformu za razvoj veštačke inteligencije. Predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kineske kompanije Huawei razgovarali su o mogućnostima uključivanja te kompanije u razvoj Cloud infrastrukture budućeg Državnog data centra u Kragujevcu, saopštila je Kancelarija. Razmatrane su i mogućnosti za uspostavljanje Državne platforme za veštačku inteligenciju (AI), koja bi bila bazirana na HPC (high performanc computing) rešenjima. Izgradnjom data centra u Kragujevcu, koji će po svojim kapacitetima i tehničkim i bezbednosnim standardima biti vodeći u Jugoistočnoj Evropi
Izvor: Mondo

Stopa kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Republiku Srbiju zadržana na nepromenjenom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije, na sednici održanoj 12. septembra 2019. godine, odlučio je da stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Republiku Srbiju zadrži na nivou od 0%. U okviru svoje nadležnosti da utvrđuje mere i aktivnosti za očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, a na osnovu Odluke o adekvatnosti kapitala banke („Službeni glasnik RS”, br. 103/2016 i 103/2018), Narodna banka Srbije na tromesečnom nivou obračunava referentni pokazatelj na osnovu kojeg utvrđuje stopu kontracikličnog zaštitnog sloja kapitala za Republiku Srbiju. Obračun referentnog pokazatelja zasniva se na odstupanju međusobnog odnosa ukupnih kredita i bruto domaćeg proizvoda od njegovog dugoročnog trenda. Na osnovu podataka iz juna 2019. godine, učešće ukupnih kredita u bruto domaćem proizvodu iznosilo je 75,3%, dok je ocenjena vrednost odstupanja ovog učešća iznosila –6,7 procentnih poena.
Izvor: NBS

INO:

Wall Street u blagom plusu u iščekivanju nove odluke iz FED-a; Evropa u manjim minusima posle pada naftnih cena

Indeksi na Wall Streetu juče su bili u tek simboličnim plusevima a glavna tema među investitorima je otpočeta sednica FED-a koja će se završiti danas popodne, kada će i biti saopštena nova odluka o nivou kamatne stope. Očekuje se da će FED sniziti stopu za 25 bazna poena, i to bi bilo drugo snižavanje iste tokom ove godine. Indeks S&P500 dobio je juče 0,3% a Nasdaq 0,4%.
Na evropskim tržištima u nešto većem fokusu pored sastanka u FED-u je tekući poremećaj na naftnom tržištu. Naime nakon naglog skoka od ponedeljka, zbog napada u S. Arabiji juče je došlo do korekcije od 5%, pošto će izgleda proizvodnja u tom zemlji biti obnovljena mnogo ranije nego što se inicijalno očekivalo.
Od korporativnih dešavanja u Evropi izdvajamo da je Osram Licht, nemačka kompanija proizvođač rasvete i sijalica, savetovala akcionare da prihvate ponudu za preuzimanje, vrednu 4,3 milijarde EUR a koju je uputio proizvođač čipova AMS
Izvor: CNBC, Ilirika