Dnevni izveštaj 19.09.2019
Objavljeno: 19. 09. 2019

SERBIA:

Srpski biznismen Nebojša Šaranović kupio akcije Kraša

Srpski biznismen Nebojša Šaranović, vlasnik kiparske grupacije Kappa Star Limited, kupio je pet odsto akcija kompanije Kraš. To je potvrđeno iz centrale kompanije Kraš u Hrvatskoj u saopštenju koje su poslali medijima. U skladu sa članom 482 Zakona o tržištu kapitala obaveštavamo javnost da smo dana 18.9.2019. obavešteni od deoničara Kappa Star Limited, društvo s ograničenom odgovornošću, iz Nikozije - Kipar od dostizanju i prelasku praga od pet odsto glasačkih prava u Kraš d.o.o. Zagreb, navodi se u saopštenju.
Izvor: b92

Velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća posetiće Srbiju početkom naredne gdoine

Početkom naredne godine Srbiju će posetiti velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća, najavio je u Berlinu Marko Čadež. Cilj te posete je da se nemačka mala i srednja preduzeća što detaljnije upoznaju sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu, naveo je Čadež, koji zajedno sa premijerkom Anom Brnabić boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.
Izvor: Novosti

Harčenko: Dobre vesti u vezi Turskog toka

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je juče da je dobra vest to što je ruski ministar industrije i trgovine Rusije Denis Manturov potvrdio da Bugarska namerava da do početka 2020. završi izgradnju kraka Turskog toka do granice sa Srbijom. Inače, Vrhovni administrativni sud u Bugarskoj je saopštio juče da je „stavio tačku“ na spor oko izbora izvođača radova na izgradnji gasovoda Turski tok preko teritorije Bugarske, čime su otklonjene sve prepreke za realizaciju tog projekta, javila je bugarska agencija BTA.
Izvor: Krstarica

INO:

FED doneo očekivanu odluku, indeksi završili dan malim promenama; Evropske berze u blažim plusevima

Kao što se i očekivalo FED je doneo odluku o novom smanjenju referente kamatne stopa za 25 baznih poena, ali je istovremeno izostao nagoveštaj da će do kraja godine biti novih smanjenja, pa je to ključno opredelilo trend indeksa tokom jučerašnjeg dana. Tačnije, nije bilo naročito pozitivne reakcije na tržištu, pa je S&P500 bio gotovo bez promena, Dow je dobio tek 0,1% a Nasdaq je čak i izgubio isti toliki procenat.
Od korporativnih dešavan izdvajamo da je FedEx objavio nešto lošije kvartalne rezultate zbog kako se navodi, negativnog uticaja globalnih trgovinskih tenzija na biznis kompanije. Istovremeno je došlo i do smanjenja očekivanja za fiskalnu 2020. pa je akcija izgubila solidnih 13,8%.
Evropski indeksi su bili su u tek simboličnim promenama a Stoxx600 dobio je neznatnih 0,1%. Na ovim tržištima se takođe iščekivao potez i saopštenje iz FED-a, ali su berze zatvorene pre same odluke.
Italijanski Moncler izgubio je juče 6%, pošto je direktor kompanije saopštio da bi nedavni događaji i protesti u Hong Kongu mogli negativno da pogode poslovanje ovog luksuznog brenda.
Izvor: CNBC, Ilirika