Dnevni izveštaj 20.09.2019
Objavljeno: 20. 09. 2019

SERBIA:

Rast srpske ekonomije u julu 4,4 odsto

Stopa rasta srpske ekonomije u julu ove godine iznosi 4,4 odsto, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da se, ako se taj trend nastavi u avgustu i septembru, u 2019.godini može očekivati rast domaćeg BDP-a od najmanje tri odsto. Mali je rekao da je za ovu godinu projektovan rast BDP-a od 3,5 odsto, ali da su podaci za prvi i drugi kvartal ukazivali da ekonomija usporava, što je posledica krize u Nemačkoj i drugim zemljama koje su veliki spoljnotrgovinski partneri Srbije.
Izvor: RTV

EIB spreman da finansira projekte u okviru nacionalnog investicionog plana

Evropska investiciona banka (EIB) spremna je da podrži i finansira projekte u okviru novog investicionog ciklusa u Srbiji, koji je prema dosadašnjim procenama težak oko 12 mlrd EUR. EIB se ne plaši velikih cifara - kaže direktorka Regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre. Novi projekti i kreditiranje ove banke u narednom periodu mogli bi da budu vezani i za sektor turizma u Srbiji. Banka je spremna, kaže Negre za Tanjug, da sasluša državu u vezi svih projekata a posebno ukazuje na razgovore sa nadležnima oko finansiranja razvoja železničke infrastrukture, državnih i lokalnih puteva, digitalizacije u školstvu.
Izvor: Ekapija

FINT: Potencijal obnovljivih izvora energije 50.000 GWh

Srbija raspolaže veoma značajnim potencijalom energije iz obnovljivih izvora, što predstavlja odličnu osnovu za energetsku stabilnost u budućnosti, smatra Ticijano Đovaneti, izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind. "Godišnja vrednost svih obnovljivih izvora u Srbiji je oko 4,3 miliona tona ekvivalentne nafte, što je 50.000 GWh na godišnjem nivou", kaže Đovaneti u razgovoru za Tanjug. Ističe da od svih obnovljivih energetskih izvora (OIE), proizvodnja električne energije pomoću snage vetra poslednjih godina u Evropi beleži najbrži rast, i dodaje da u tom pogledu Srbija raspolaže natprosečnim resursima u odnosu na zemlje kontinentalne Evrope.
Izvor: RTV

INO:

Indeksi na Wall Streetu bez većih promena, blizu ranijih maksimuma; Evropske berze u blažim plusevima

Tokom jučerašnjeg dana vodeći indeksi u Americi ostali su blizu svojih nekadašnjih maksimalnih istorijskih vrednosti, dok su dnevne promene bile prilično beznačajne. S&P500 bio je skoro bez promene dok je Nasdaq izgubio manje od 0,1%. U fokus investitora je sastanak nižih delegacija Kine i Amerike koje trebaju pripremiti sastanak na višem nivou za oktobar mesec.
Microsoft je bio pod solidnim kupovnim pritiskom dobivši 1,8%, nakon što je odobrio masivni program otkupa sopstvenih akcija u vrednosti od 40 milijardi USD. Istovremeno je objavljeno i da kompanija povećava kvartalnu dividendu na 51 centi po akciji.
Evropske breze mahom su u plusu i to je posledica reakcije na prekjučerašnji potez FED-a. Stoxx600 dobio je 0,6%. Za razliku od ove banke, Bank of England juče je odlučila da referentnu kamatnu stopu ostavi bez promene pošto Brexit ostaje tema i pitanje koje može da remeti ekonomiju ove zemlje. Ostalih značajnih novosti sa evropskih tržišta nije bilo.
Izvor: CNBC, Ilirika