Dnevni izveštaj 23.09.2019
Objavljeno: 23. 09. 2019

SERBIA:

KMBN: NLB banka dala najbolju ponudu za Komercijalnu?

Najbolja neobavezujuća ponuda za državni paket akcija Komercijalne banke, koji čine 82,23 odsto od ukupnih izdatih običnih akcija ove banke iznosi 450 miliona evra, koju je dala slovenačka NLB banka, nezvanično saznaje Danas. List piše da su druge dve ponude za najveću državnu i drugu po veličini banku na tržištu dale domaća AIK banka 430 miliona evra i austrijska Rajfajzen banka 390 miliona evra. Komercijalna banka vrednuje svih 100 odsto banke na oko 550 miliona evra, a domaći mediji su ranije prenosili da bi vlasti bile zadovoljne sa 500 miliona evra za tu banku, piše Danas.
Izvor: N1

Rebalansom budžeta više novca za infrastrukturu

Potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović izjavila je da će rebalansom budžeta biti izdvođena dodatna sredstva za realizaciju velikih infrastrukturnih projekata i da će, na primer, u novembru moći da počnu radovi na izgradnji autoputa i brze saobraćajnice Ruma - Šabac - Loznica. U tom ministarstvu je rečeno Tanjugu da predlog rebalansa budžeta predviđa dodatna sredstva za deonice Ruma - Šabac - Loznica od 600 miliona dinara, zatim za Moravski koridor 14 milijardi dinara, za deo autoputa "Miloš Veliki" od Preljine do Požege 550 mililna dinara, za autoput Beograd - Sarajevo od Sremske Rače do Kuzmina 1,45 milijardi dinara, kao i sredstva za druge projekte.
Izvor: Tanjug

Srbija ima suficit u razmeni sa Slovenijom, saradnja dve zemlje nikada nije bila bolja

Slovenija je, sa 1,1 mlrd EUR, među deset najvećih investitora u Srbiji, a ekonomska i politička saradnja dve zemlje nikada nije bila bolja, izjavio je u četvrtak (19. septembar) ministar finansija Siniša Mali, na radnom sastanku sa članovima Slovenačkog poslovnog kluba (SPK) u Srbiji, održanom u Beogradu. Ulaganja danas idu u oba smera - srpske kompanije investiraju u Sloveniji u više oblasti. Istovremeno, u Srbiji oko 25.000 građana radi u slovenačkim kompanijama. Razmena dve zemlje stalno raste, a, kako kaže ministar Mali, "sada idemo ka dve milijarde godišnje".
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksi u Americi u blažoj korekciji nakon ranijeg odlaska kinske delegacije; Evropa u plusu

Vodeći indeksi u Americi petak su završili blažom korekcijom, što je uglavnom bila posledica objave da je kineska delegacija napustila ranije pregovore koji su počeli u sredu, a koji su se odvijali na nižem nivou. Ovaj potez donekle je ponovo podgrejao strahovanja tržišta da se sporazum dve strane neće postići u dogledno vreme, premda je opšta reakcija bila prilično odmerena. S&P500 izgubio je 0,5% a Nasdaq 0,8%. Drugih važnijih događaja koji bi utucali na tržište u petak, nije bilo.
Nasuprot Americi, Evropa je bila uglavnom u zelenom, ali je to više posledica zakasnelog talasa i reakcije. Naime, tamošnji indeksu su u plusu baš zbog početka pregovora nižih zvaničnika Kine i Amerike. Stoxx600 dobio je u petak 0,3%.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope izdvajamo da je najveća danska banka Jyske Bank, objavila da će sniziti kamaru na depozite na nivo koji je niži od onog u ECB, za depozite od preko 111,100 USD. Akcije je u petak dobila 5%. Teme koje su dominirala tržištem, pored neizbežnih trgovinskih pitanja, uglavnom su vezane za talas monetarnih olakšica iz ECB, ali i iz Kine, te za pitanje Brexita.
Izvor: CNBC, Ilirika