Dnevni izveštaj 24.09.2019
Objavljeno: 24. 09. 2019

SERBIA:

JESV: Fabrike za preradu otpadnih voda uskoro će se graditi u Batajnici i Ostružnici

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da su u toku pregovori da iz Nacionalnog investicionog plana Grad dobije još 920 mil EUR za završetak svih fabrika za preradu otpadnih voda. Počinje izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom Selu koja pokriva područje od 1,5 miliona stanovnika, završili smo projektovanje fabrike za otpadne vode u Batajnici, a počinjemo projektovanje fabrike u Ostružnici - rekao je Vesić u intervjuu za Blic, a prenosi Beoinfo.
Izvor: Ekapija

Rekordni poslovni rezultati Vojvođanske banke i OTP Grupe Mađarska za prvih šest meseci 2019. godine

Tokom prvih šest meseci ove godine Vojvođanska banka ostvarila je neto dobit od 5,9 milijardi dinara što je rast od preko 100 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Banka je ovaj rekordni rezultat postigla uprkos činjenici da je u istom periodu ove godine podnela trošak od 697 miliona dinara koji se odnosi na konverzije portfelja stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima, nakon leks specijalisa iz aprila meseca 2019 godine. Prema rečima Predraga Mihajlovića, predsednika Izvršnog odbora Vojvođanske banke, trend pozitivnog poslovanja iz prethodne godine je nastavljen i tokom završetka kompleksnog spajanja OTP Banke Srbija i Vojvođanske banke.
Izvor: Telegraf

Rebalans budžeta - kvalitativni pomak, rastu prihodi

Predloženi rebalans budžeta za 2019. je kvalitativni pomak u odnosu na ranije godine i očigledno je da rastu prihodi zbog kvalitetnije privredne strukture i dinamike, ocenjuje ekonomista Ivan Nikolić. Kako kaže, treba videti da li se ikada u prošlosti desilo da se struktura prihoda i rashoda menja na ovaj način. "Konačni fiskalni rezultat ostaje nepromenjen - 0, 5 odsto blagi deficit kao što je bilo planirano, a imamo bitne izmene u strukturi prihoda i rashoda, odnosno vidi se da rastu prihodi zbog kvalitetnije privredne strukture i dinamike pa se to oslikava na boljoj naplati poreza na dohodak koji raste", ističe Nikolić za Tanjug.
Izvor: Blic

INO:

Indeksi na Wall Streetu bez većih promena; Loši podaci iz Nemačke oborili evropske indekse

Vodeći indeksi na Wall Streetu nedelju su otpočeli tek manjim promenama, a sentiment je uglavnom pogođen lošim makro podacima iz Evrope, tačnije iz Nemačke. S&P500 je bio gotovo bez promene, dok je Nasdaq izgubio simboličnih 0,1%.
Od korporativnih dešavanja u Americi izdvajamo da je American Express dobio 1,2%, nakon što je odobrio program otkupa 120 miliona sopstvenih akcija i istovremeno povećao dividendu za 10% na 43 centi po akciji.
Amazon je izgubio manjih 0,4%, nakon što je Morgan Stanley smanjio target cenu akcija sa 2.300 USD na 2..200 USD.
Evropski indeksi mahom su juče bili u minusima, pošto su loši podaci iz Nemačke urušili sentiment na tržištu. Stoxx600 izgubio je 0,8%.
Aktivnost privatnog sektora u Nemačkoj je upadu po prvi put u poslednjih šest-ipo godina. Pad proizvođačke aktivnosti iznenada je produbljen u septembru a rast u sektoru usluga je izgubio zamaha.
Izvor: CNBC, Ilirika