Dnevni izveštaj 25.09.2019
Objavljeno: 25. 09. 2019

SERBIA:

Srbija ne ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju, nego potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini

Srbija ne ulazi u Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), kako se to ovih dana spekuliše u domaćim i regionalnim medijima, nego potpisuje sporazum o slobodnoj trgovini kakav smo i do sada imali s Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, poput onih koje imamo s Turskom ili državama Cefta, kaže ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić. Nije to nikakav novi SSP, nema politike, samo trgovina. Unutar Evroazijske unije odlučeno je da započne unifikacija svih sporazuma o slobodnoj trgovini koje su ranije imali s trećim zemljama - rekao je Ljajić za Politiku.
Izvor: Ekapija

NIIS: NIS će investirati do 2025. godine još 1,4 milijarde EUR u modernizaciju kompanije

NIS-ovom Strategijom razvoja pokrenut je novi ciklus investicija tokom kog se u periodu od 2017. do 2025. godine investira još oko dve milijarde evra, izjavio je direktor kompanije, Kiril Turdenejev. Ako uzmemo u obzir aktuelni period, koji je preostao do 2025. godine, to je 1,4 milijarde evra. Prošle godine smo investirali 41 milijardu dinara, odnosno 347 miliona evra, što je 55 odsto više nego godinu dana ranije. NIS je nastavio trend rasta investicija i ove godine. Tako je za prvih šest meseci u strateške projekte uloženo 18,4 milijarde dinara ili 156 miliona evra, što je sedam odsto više nego u istom periodu prošle godine", rekao je Tjurdenjev, navodi se u saopštenju.
Izvor: Blic

Milijarder Ilon Mask najavio proširenje kompanije Tesla na Srbiju i Hrvatsku

Ilon Mask (Elon Musk), izvršni direktor kompanije Tesla, najavio je da će se Tesla uskoro naći u Srbiji, Slovačkoj i Hrvatskoj. Mask je ovu informaciju podelio sa svojim pratiocima na društvenoj mreži Tviter. Iako nije precizirao, pretpostavlja se da je Mask mislio na otvaranje predstavništava kompanije koja proizvodi ove električne automobile. U Srbiji, prema podacima iz 2018. godine, bilo svega 148 električnih vozila, a više od polovine su automobili.
Izvor: Ekapija

INO:

Mogućnost opoziva Trampa oborila indekse; Evropa u blažem padu

Indeksi su juče bili pod prodajnim pritiskom, nakon što je postalo sasvim realno da Tramp bude suočen sa postupkom opoziva, zbog odbijanja da se Ukrajini pošalje novčana pomoć i vršenja pritiska na ukrajinskog predsednika da izvrši istragu Bajednovih aktivnosti u toj zemlji. S&P500 izgubio je 0,8% a Nasdaq 1,5%.
Od korporativnih novosti svakako je Netflix bio u centru pažnje, nakon gubitka od 4%, a koji je posledica toga da je nekoliko analitičara sa Wall Streeta izrazilo zabrinutost u vezi budućih iznosa profita ove kompanije.
Razočaravajući podaci o poverenju potrošača takođe su donekle imali negativnog uticaja na jučerašnje kretanje indeksa.
U Evropi su tržišta takođe bila pod blažim prodajnim pritiskom, a geopolitička dešavanja su glavni fokus investitora. Stoxx600 završio je dan tek simboličnim padom.
Od korporativnih dešavanja među evropskim kompanijama, izdvajamo da je InBev postavio minimalnu cenu za svoj azijski IPO te da namerava da prikupi 5 milijardi USD, za svoj biznis na ovom kontinentu.
Belgijska kompanija, koja se bavi tehnološkim materijalima, Umicore, skočila je preko 5%, nakon što je objavila da je potpisala ugovor o snabdevanju sa LG Chemom.
Izvor: CNBC, Ilirika