Dnevni izveštaj 26.09.2019
Objavljeno: 26. 09. 2019

SERBIA:

FINT: Kod Vršca otvoren vetropark Košava 1 - U planu novi kod Sombora, najveći u Evropi

U Izbištu kod Vršca danas je svečano otvoren vetropark Košava 1, treći po redu i najveći vetropark u Srbiji kompanije MK Fintel Wind, posle vetroparka Kula kod Kule i La Piccolina u blizini Vršca. Košava 1, ukupne snage 69 MW, sa 20 vetrogeneratora, koja je počela da se gradi pre dve godine, snabdevaće električnom energijom 45.000 domaćinstava, a investicija je vredna 118 mil EUR. Novi projekat će, prema rečima ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića, započeti za 2 do 3 godine, imaće instalisanu snagu od 600 MW i biće konkurentan elektranama na gas i ugalj, a na mrežu će biti stavljen za oko 5 do 6 godina.
Izvor: Ekapija

OTP grupa i zvanično kupila Societe Generale banku

OTP Grupa objavila je da je uspešno završena procedura kupovine banke Societe Generale Srbija. Banka nastavlja da posluje pod novim imenom - OTP banka Srbija AD Beograd, dok će Societe Generale Osiguranje promeniti ime u OTP Osiguranje ADO Beograd, a Sogelease u OTP Leasing Srbija d.o.o. Inače, ugovor o planiranju prodaje Societe Generale banke u Srbiji OTP grupi potpisan je u decembru prošle godine, ali se čekalo odobrenje Narodne banke Srbije i antimonopolske komisije.
Izvor: Ekapija

Prosečna zarada u Srbiji u julu 55.042 dinara, realno uvećanje 10,1 odsto

Prosečna neto zarada u Srbiji u julu ove godine je iznosila 55.042 dinara i za 11,9 odsto nominalno je bila veća nego u istom mesecu 2018. godine, a realno uvećanje je 10,1 odsto, saopštio je Republički zavod za staistiku. Prosečna bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) iznosila je 76.056 dinara i nominalno je za 11,8 odsto veća nego pre godinu dana, a realno za 10 odsto.
Izvor: N1

INO:

Indeksi u SAD u plus nakon izjave Trampa o mogućem skorom sporazumu sa Kinom; Evropske berze u minusima

Indeksi u Americi završili su dan juče rastom a tome je najviše doprinela izjava Trampa da bi se sporazum o trgovinskim odnosima sa Kinom mogao relativno brzo postići. Turbulencije povodom najavljenog predloga za njegov opoziv, juče su bile donekle u drugom planu. S&P500 dobio je 0,6% a Nasdaq 1,1%.
Nike je bo u centru pažnje kada su u pitanju korporativni događaji. Kompanija je objavila kvartalne rezultate koji su bolji od očekivanih pa je akcija skočila 4,2% na dnevnom nivou. Uspeh na polju e-commerca i novi tip patika, Joyride, bili su glavni faktori koji su omogućili dobre performanse u protokom periodu.
Juče je objavljen i podatak o prodaji novih kuća u Americi, koji je bolji od onog koji je bio očekivan te je i to imalo pozitivnog uticaja na tamošnje indekse.
Pan-evropski Stoxx600 izgubio je 0,7%, a politička dešavanja u Americi bila su glavni faktor za nešto lošiji sentiment. Najgori pad pretrpele su tehnološke akcije, premda su u crvenom bili i svi ostali sektori.
Od korporativnih dešavanja izdvajamo da je British American Tobacco dobio 3%, kao i Imerial Brands, nakon što su njihovi konkurenti, Philip Morris i Altria, završili pregovore o merdžovanju.
Izvor: CNBC, Ilirika