Dnevni izveštaj 27.09.2019
Objavljeno: 27. 09. 2019

SERBIA:

Srbija treću godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja

Srbija je, prema najnovijem izveštaju IBM Global Location Trends 2019, i treću godinu zaredom svetski lider po broju otvorenih radnih mesta kroz projekte stranih direktnih ulaganja (SDI) u 2018. godini, posmatrano prema broju stanovnika. Po kriterijumu broja kreiranih novih radnih mesta, bez obzira na veličinu populacije, kroz SDI, čija realizacija je započela u 2018. godini, Srbija je zauzela visoko peto mesto među evropskim zemljama, navodi se na sajtu Razvojne agencije Srbije. Prema navedenom izveštaju, Srbija zauzima prvu poziciju u svetu i po procentu učešća investicionih projekata orijentisanih ka izvozu (92,1%), kao i po broju kreiranih novih radnih mesta kroz SDI, čija realizacija je započela u 2018. godini u sektoru elektro opreme.
Izvor: Ekapija

NBS: Međugodišnja inflacija očekivana na nivou od 2-2,3%

Prema rezultatima avgustovske ankete, inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede za godinu i za dve godine dana unapred nastavila su da se kreću u granicama cilja (3 ± 1,5%). Inflaciona očekivanja za godinu dana unapred snižena su u avgustu u odnosu na jul i iznose 2,3% kod finansijskog sektora i 2,0% kod privrede. Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve godine unapred, ona su u avgustu takođe snižena. Srednjoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora iznose 2,5%, dok su očekivanja privrednika nešto niža i iznose 2,4%.
Izvor: NBS

Srbija kreće u novi investicioni ciklus - Najviše novca za infrastrukturne projekte

Srbija kreće u novi investicioni plan, najavila je ministarka građevinasrtva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posle sastanka sa delegacijom Evropskе bankе za obnovu i razvoj (EBRD), koju su prеdvodilе Šarlot Ruhе, rеgionalna dirеktorka za Cеntralnu i Jugoistočnu Evropu, i Žužana Hargitaj, dirеktorka EBRD za Zapadni Balkan. Ministarka je istakla da jе ponosna što 80% novog ciklusa činе infrastrukturni projеkti, tе da sa zadovoljstvom možе da potvrdi odličnu saradnju sa EBRD-om.
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksu u Americi u blažim minusima; Evropske berze u zelenom posle objave dobrih makro podataka iz Nemačke

Wall Street je juče u fokusu držao pitanje trgovinskih odnosa SAD-Kina i aktuelni pokušaj opoziva Trampa. Pošto se tržištem prenela vest da privremena dozvola američkim kompanijama za poslovanje sa Huaweijem verovatno neće biti produžena, preovladao je negativni sentiment, pa je tako S&P500 u konačnom dnevnom skoru izgubio 0,2% a Nasdaq 0,6%. Micron je juče izgubio 1,7%, očito u nervoznom iščekivanju objave rezultat a nakon zatvaranja trgovanja. Značajnijih novosti na korporativnim i makro planu nije bilo.
Evropski indeksi mahom su završili dan u pozitivnom tonu, uglavnom zbog činjenice da je u Nemačkoj poverenje potrošača u septembru imalo skok, i to po prvi put tekuće godine. Stoxx600 dobio je 0,7%.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope izdvajamo da je poznata banka ABN Amro izgubila preko 12%, zbog pokrenute istrage u Holandiji o mogućem pranju novca. Imperial Brands, velika duvanska kompanija, izgubila je čak 13% a nakon što je upozorila da bi profit ove godine mogao biti manji od očekivanog.
Izvor: CNBC, Ilirika