Dnevni izveštaj 30.09.2019
Objavljeno: 30. 09. 2019

SERBIA:

Kurs dinara u ponedeljak 117,5283 za evro, najjači u 2019.

Zvanični srednji kurs dinara iznosiće u ponedeljak, 30. septembra, 117,5347 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na petak, i nova rekordna vrednost domaće valute prema novčanoj jedinici evrozone u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije. NBS je intervenisala kupovinom 45 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu kako bi ublažila prekomerne dnevne osilacije kursa, čime je ukupan iznos koji je kupila od početka godine dostigao dve milijarde i 235 miliona evra, dok je prodala 190 miliona evra.
Izvor: Tanjug

Srbija godišnje uveze oko 120,000 polovnih vozila

Godišnje se u Srbiju uveze u proseku oko 120 hiljada polovnih automobila, dok je broj novih vozila znatno manji. Od stručnjaka stižu upozorenja da će Srbija postati otpad za automobile kojih se Evropa rešava. "Kada govorimo o 2018. godini mi smo uvezli blizu 200 miliona evra vrednosti polovnih automobila. Kada govorimo o broju to je blizu 130 hiljada polovnih automobila. S druge strane uvezli smo manje od 30 hiljada novih automobila, a njihova vrednost je bila blizu 300 miliona evra", kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.
Izvor: Blic

Agencija "Fič" povećala kreditni rejting Srbije na BB+

Rejting agencija "Fič" (Fitć) povećala je kreditni rejting Srbije sa „BB“ na „BB+“ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, objavljeno je u petak na sajtu Ministarstva finansija. Prema oceni agencije, odluka o povećanju kreditnog rejtinga Srbije, doneta je na osnovu stabilne ekonomske politike, usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga.
Izvor: Tanjug

INO:

Petak završen padom indeksa u Americi, investitori i dalje nervozni zbog mogućeg „impeachmenta“, Evropa u zelenom

Odluka američke administracije da radi na tome da ograniči mogućnost ulaganja američkim kompanijama u poslove u Kini, izazvala je novi talas zabrinutosti, pa su indeksi završili petak u crvenom. S&P500 izgubio je 0,5% a Nasdaq 1,1%.
Pad na Nasdaqu bio je vođen velikim gubitkom na Micronu, čije su akcije imale pad od čak 11%, nakon što je kompanija snizila svoja očekivanja za naredni period.
Doba vest ticala se objave da je lična potrošnja u avgustu smanjena manje nego što se očekivalo ali to nije moglo promeniti generalni sentiment tržišta u petak.
Evropski Stoxx600 bio je u plusu od 0,42% a tržište drži u fokusu političku secnu u SAD i trgovinske odnose sa Kinom. Objava pojedinih makro podataka je takođe privukla pažnju. Poverenje potrošača u EU je u avgustu donekle popravljeno a poslovna klima i ekonomski sentiment su delimično pogoršani.
Od korporativnih dešavanja iz Evrope izdvajamo da je poznati telekom Altice skočio 5,5% nakon što je najavio da će poništiti 200 miliona sopstvenih akcija, koje su ranije otkupljene.
Izvor: CNBC, Ilirika