Dnevni izveštaj 01.10.2019
Objavljeno: 01. 10. 2019

SERBIA:

Fiskalni savet: Rebalansom za 2019. predvidjena potrošnja sveg ostvarenog viška u budžetu Srbije

Rebalansom budžeta za 2019. godinu predvidjeno je da se do kraja godine potroši sav višak sredstava koji je tokom 2019. ostvaren u budžetu, a jedan od glavnih problema je to što je samo četvrtina sredstava predvidjena za infrastrukturu, saopštio je Fiskalni savet svoju ocenu o rebalansa budžeta. U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije prvi put od 2014. godine predložila Narodnoj skupštini za usvajanje rebalans budžeta Republike, kojim se dodatno povećavaju rashodi budžetskih korisnika. U oceni rebalansa Fiskalni savet je naveo da je tokom 2019. naplata javnih prihoda bila bolja od očekivanja, pa bi to bez rebalansa rezultiralo blagim fiskalnim suficitom umesto planiranog deficita. "Imajući to u vidu, Vlada je predložila rebalans kojim povećava budžetske rashode toliko da se godina ipak završi onako kako je prvobitno bilo planirano – s malim deficitom od 0,5 odsto BDP-a", navodi se u saopštenju.
Izvor: Beta

Industrijska proizvodnja u avgustu porasla 0,8% g/g

Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu 2019. godine u odnosu na avgust 2018. godine, veća je za 0,5 odsto dok je u periodu januar - avgust 2019. godine, u poređenju sa istim periodom 2018. godine, manja za 1 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Zabeležen je rast u rudarstvu od 17,5 odsto i u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom od 4,5 odsto. Pad je zabeležen u prerađivačkoj industriji od 1,8 odsto, navodi RZS.
Izvor: N1

Još jedan kineski investitor gradi fabriku u Zrenjaninu - Investicija vredna do 40 mil EUR

Ministar privrede Goran Knežević i predstavnici kineske kompanije Shandong Jiangsu Huatai Kemikal potpisali su u Zrenjaninu memorandum o razumevanju na osnovu kog će ta kompanija uložiti između 30 i 40 mil EUR u izgradnju fabrike koja će proizvoditi sirovine za industriju guma. U ime kompanije obratio se Džangar Čudžinov direktor marketinga za Evropu, koji je rekao da su glavni proizvodi kompanije Shandong Jiangsu Huatai Kemikal hemijski proizvodi od kaučuka kojima se snabdevaju najveće svetske kompanije.
Izvor: Ekapija

INO:

Indeksu u zelenom usled novog talasa optimizma povodom odnosa SAD-Kina; Evropske berze u zelenom

Berze u Americi otpočele su nedelju rastom, koji je bio podržan novim talasom optimizma povodom trgovinskih odnosa SAD i Kine. Naime, u svojoj najnovijoj izjavi na ovu temu, predsednik Tramp saopštio da je se za sade neće onemogućavati kinske kompanije da listiraju svoje korporacije na američkim berzama, te je to protumačeno očito kao pozitivan signal. S&P500 dobio je 0,5% a Nasdaq 0,8%.
Apple je juče dobio 2,4% a nakon što je J.P. Morgan podigao target cenu akcije i to za 20% od sadašnje na tržištu.
Evropske berze su takođe dobro otpočele nedelju, pa je Stoxx600 dobio 0,3% a u centru pažnje i na ovim tržištima su američko-kineski odnosi. Pored te već uobičajene teme investitori su dobro reagovali i na podatke o stanju nezaposlenosti u EU zoni. Naime, prema najnovijem izveštaju nivo nezaposlenosti u EU zoni iznosi 7,4% što je najniži nivo još od 20087. godine. Objava ovog podatka podgrejala je nadanja da bi sam EU blok mogao izbeći recesiju.
Izvor: CNBC, Ilirika