Dnevni izveštaj 02.10.2019
Objavljeno: 02. 10. 2019

SERBIA:

Agencija za osiguranje depozita prodaje paket nenaplativih potraživanja, vredan 1,82 milijarde EUR

Agencija za osiguranje depozita kao stečajni upravnik juče je ponudila na ustupanje uz naknadu portfelj nominalne vrednosti veće od milijardu evra, koji čine potraživanja osam banaka u stečaju, a u istu svrhu u ime i za račun Republike Srbije ponuđena su i potraživanja prema pravnim licima čija je nominalna vrednost 772,7 miliona evra. Ponuda za ustupanje uz naknadu potraživanja banaka u stečaju i države prema pravnim licima čija je nominalna vrednost 1,82 milijarde evra je očekivan potez i deo strategije rešavanja loših potraživanja čije unovčavanje se sada pokušava.
Izvor: Blic

Stigle dve ponude za IMR - O boljoj, vrednoj 1,1 milijardu dinara, odlučuje odbor poverilaca

Za AD Industriju motora Rakovica (IMR) u stečaju, koja se prodaje kao pravno lice, ponuđena je 1,1 milijarda dinara, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU). Za IMR, koja je procenjena na 2,9 milijardi dinara, stigle su dve ponude, a bolju od 1,1 milijardu dinara podneli su konzorcijum Instituta za izgradnju grada doo i Hempro ad, obe firme sa sedištem u Beogradu. Kako je ponuđena cena ispod 50% procenjene vrednosti, o njoj će odlučivati odbor poverilaca.
Izvor: Ekapija

NBS, RZS: Uvoz rastao brže od izvoza u prvih osam meseci tekuće godine

Izvoz robe izražen u evrima povećan je u avgustu za 4,1% međugodišnje, dok je uvoz robe smanjen za 3,0%. U periodu januar–avgust, u odnosu na isti period prethodne godine, izvoz robe povećan je za 6,9%, kao rezultat rasta izvoza prerađivačke industrije od 6,2% i izvoza poljoprivrednih proizvoda od 22,7%. U istom periodu uvoz robe je povećan za 8,7%, pri čemu se oko dve trećine tog povećanja odnosi na rast uvoza opreme i repromaterijala za potrebe investicija i industrije.
Izvor: NBS

INO:

Globalni indeksi uzdrmani nakon loših podataka o nivou proizvodnje u SAD

Razočaravajući podaci o nivou proizvodnje u SAD uzdrmali su indekse na Wall Streetu ali i u Evropi. Naime, prema poslednjim podacima, nivo proizvođačke aktivnosti u SAD je prethodnog meseca bio najniži još od juna 2009. godine. S&P500 izgubio je juče 1,2% a Nasdaq 1,1%.
Od korporativnih novosti izdvajamo da je brokerska kuća Schwab izgubila skoro 10%, nakon što je saopštila da ukida proviziju za trgovanje akcijama. Prateći tu vest došlo je do velikih padova i na konkurentskim firmama pa je tako TD Ameritrade izgubio 20% a E-Trade 16,4%.
Podaci iz Amerike loše su uticali i na evropske indekse pa je Stoxx600 izgubio solidnih 1,2%. Pored ovoga, iz same EU zone objavljeni su podaci o nivou proizvođačke aktivnosti i nivou porudžbina za finalne proizvode, koji su viši od očekivanih ali su ipak na najnižim nivoima u poslednjih 7 godina. Posebnih korporativnih novosti iz Evrope nije bilo.
Izvor: CNBC, Ilirika