Dnevni izveštaj 03.10.2019
Objavljeno: 03. 10. 2019

SERBIA:

ENHL: Energoprojekt niskogradnja ugovorila poslove u Ugandi vredne 14,6 mil EUR

Energoprojekt Niskogradnja a.d. potpisala je dva ugovora za rekonstrukciju i hitnoj popravci puteva u Ugandi, čija je ukupna vrednost veća od 14,6 mil EUR, objavila je ta kompanija na Beogradskoj berzi. Sa Nacionalnom agencijom za puteve Ugande potpisana su dva ugovora, prvi za rekonstrukciju 20 kilometara gradskih saobraćajnica u mestu Mpigi čija je vrednost 11,4 mil EUR kao i ugovor za hitnu popravku devet kilometara puta Kampala-Mukono i raskrsnice Spear-Seeta koji je vredan 3,2 mil EUR. Rok za realizaciju vrednijeg ugovora je 20 meseci, dok će drugi biti realizovan do polovine marta sledeće godine, navodi se u informaciji.
Izvor: Ekapija

BDP Srbije u 2018. iznosio 47 milijardi dolara, nominalno porastao 6,6 odsto

Bruto domaći proizvod Srbije iznosio je u 2018. godini, u tekućim cenama, 5.068 milijardi dinara (oko 47,04 milijardi dolara), i u odnosu na prethodnu godinu nominalno je veći za 6,6 procenata. Realni rast BDP-a Srbije je iznosio 4,4 odsto prošle godine, objavio je Republički zavod za statistiku. Posmatrano po delatnostima, najznačajnije učešće u formiranju BDP-a su lani imali: prerađivačka industrija (14,5 odsto), trgovina na veliko i malo i popravke motornih vozila (11,5 odsto), poslovanje sa nekretninama (7,0 odsto), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (6,3 odsto) i sektor informisanja i komunikacija (4,8 procenata).
Izvor: RTV

Suficit budžeta - za povećanje plata, pomoć penzionerima i za investicije

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da će suficit u ovogodišnjem budžetu biti iskorišćen za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u francuskim francima, kao i za kapitalne investicije. On je u Skupštini Srbije, obrazlažući izmene Zakona o budžetu za 2019. godinu, Zakona o budžetskom sistemu i Zakona o PDV-u, rekao da se prvi put posle pet godina radi "pozitivni rebalans", odnosno zbog viška a ne manjka prihoda u državnoj kasi.
Izvor: n1

INO:

Wall Street i Evropske berze u velikim minusima nakon loših proizvođačkih podataka iz SAD i smanjenih procena za BDP Nemačke

Izgleda da se negativna reakcija na loše podatke o nivou proizvođačke aktivnosti u SAD nije ograničila samo na utorak, kada je objava i ugledala svetlo dana, već se talas rasprodaje nastavio i juče. Činjenica da je proizvođačke aktivnost u najvećoj ekonomiji sveta u prethodnom mesecu na najnižem nivou u poslednjih deset godina, vrlo je podgrejala strahove o nadolazećoj recesiji pa je juče S&P500 izgubio 1,8% a Nasdaq 1,6%. Ostalim temama tržište se juče nije bavilo niti su korporativni događaji bili u fokusu.
Loš efekat iz Amerike stigao je i na evropska tržišta juče. Pored toga, postajao je još jedan dodatni faktor za loš sentiment u Evropi u vidu smanjenih projekcija za rast nemačkog BDP, od strane Ekonomskog instituta te zemlje (sa 0,8% na 0,55 u 2019. i sa 1,8% na 1,15 u 2020). Stoxx600 juče je izgubio solidnih 2,7%.
Gledajući na individualne akcije, nemačka banka Grenke dobila je 5% nakon što je objavila dobre performanse za 9 meseci a kompanija Carl Zeiss Meditec je dobila 1%, nakon što je podigla očekivanja zbog solidnih prihoda ostvarenih do sada u 2019.
Izvor: CNBC, Ilirika