Dnevni izveštaj 04.10.2019
Objavljeno: 04. 10. 2019

SERBIA:

Fiskalni savet: Višak u budžetu iskoristiti za smanjenje poreza privredi

U budžetu za 2020. godinu pojaviće se višak koji treba iskoristiti za smanjenje poreza privredi i povećanje investicija u infrastrukturu, a ne za plate, preporuka je koju je uputio Fiskalni savet. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je na konferenciji za novinare upozorio na prekomeran i ekonomski neopravdan rast plata za oko 9,6 odsto. S druge strane, on smatra da je povećanje penzija od oko 5,5 odsto opravdano i da bi toliki trebalo da bude i rast plata. On je precizirao da se u budžetu za narednu godinu očekuje višak od oko 45 milijardi dinara, a da bi od te sume nešto manje od 20 milijardi trebalo iskoristiti za smanjenje opterećenja na rad, sa sadašnjih 62 odsto na 60 odsto. Fiskalni savet preporučuje i da se preostalih između 20 i 25 milijardi iskoristi za infrastrukturne investicije, a pre svega one koje se tiču komunalnih problema i zaštite životne sredine.
Izvor: Tanjug

Građani kupovali 10,9% više u periodu januar-avgust

Promet robe u trgovini na malo u Srbiji porastao je od januara do kraja avgusta 2019. godine za 10,9 odsto u tekućim cenama, a u stalnim cenama za 8,7 procenata u odnosu na isti period godinu ranije, objavio je danas Republički zavod za statistiku. Prema prethodnim rezultatima, promet robe u trgovini na malo samo u avgustu bio je veći u tekućim cenama za 8,3 posto, a u stalnim za 7,6 procenata nego u istom mesecu 2018, dodaje se u informaciji.
Izvor: Tanjug

Misija MMF u Beogradu do 15. oktobra

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koju predvodi Jan Kes Martejn, boraviće u Beogradu do 15. oktobra povodom razmatranja rezultata i budućih aktivnosti u okviru savetodavnog aranžmana koji ima sa Srbijom, saopštilo je Ministarstvo finansija. Aranžman "Policy Coordination Instrument" (PCI) odobren je Srbiji 8. jula 2018. godine, na period od 30 meseci, ne uključuje finansijsku podršku i orijentisan je na sprovodjenje strukturnih reformi. Misija MMF će sutra razgovarati sa ministrom finansija Sinišom Malim, a u narednim danima su planirani sastanci sa predstavnicima drugih ministarstva.
Izvor: n1

INO:

Indeksi u Americi u porastu zbog povećanih očekivanja da će FED i u oktobru smanjiti kamatnu stopu; Evropske berze bez većih promena

Vodeći indeksi u Americi juče su se donekle oporavili od prekjučerašnjeg pada, pošto sada veći deo investicione javnosti spekuliše da bi FED ipak mogao smanjiti referentnu stopu još jednom ove godine i to baš na sledećem sastanku krajem oktobra. Potporu za ovo očekivanje dali su nedavni loši podaci o padu nivoa proizvođačke aktivnosti. Ranije očekivanja su predviđala verovatnoću od 77% za novo sniženje kamatne stope, dok je sada taj procenat uvećan na čak 93%. Na dnevnom nivou S&P500 dobio je 0,8% a Nasdaq 1,1%.
Evropska tržišta su se juče donekle stabilizovala, nakon snažnog pada od četvrtka uzrokovanog lošim objavama iz Amerike ali i mogućnošću da ista uvede uvozne tarife i na niz proizvoda iz EU. Stoxx600 bio je gotovo bez promene.
Na korporativnom planu, francuski Remy Cointreau skočio je 6,4% dok je poznati brend H&M dobio 3,9%, nakon što je objavio skok kvartalnog profita prvo put u poslednje dve godine. Airbus je odbio 4,6%.
Izvor: CNBC, Ilirika