Dnevni izveštaj 07.10.2019
Objavljeno: 07. 10. 2019

SERBIA:

Priprema se novi zakon o investicionim fonovima

Ministar finansija Siniša Mali najavio je novi set poreskih mera iduće godine koje će se odnositi na tržište kapitala, kako bi se dodatno pospešio njegov razvoj. Mali je tokom rasprave o tri zakona iz oblasti finansija, medju kojima su izmene i dopune o osiguranju depozita, o otvorenim investicionim fondovima sa javnom ponudom i alternativnim investicionim fondovima, kazao da će se pred poslanicima 2020. godine naći set poreskih olakšica ili podsticaja kako bi se zaokružio koncept ulaganja u investicione i alternativne fondove.
Izvor: Blic

NBS: Počeli zvanični razgovori misije Međunarodnog monetarnog fonda s delegacijom Republike Srbije

Zvanični razgovori delegacije Republike Srbije s misijom Međunarodnog monetarnog fonda započeli su u petak plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije. Delegaciju Republike Srbije predvodi Jorgovanka Tabaković, guverner Narodne banke Srbije i guverner Srbije u Međunarodnom monetarnom fondu, a misiju Međunarodnog monetarnog fonda predvodi Jan Kejs Martejn. U razgovorima su učestvovali i predstavnici Vlade Republike Srbije. Tom prilikom biće razmotrena aktuelna fiskalna, monetarna i ukupna makroekonomska kretanja. Razmatraće se i realizacija utvrđenih kvantitativnih i reformskih ciljeva ekonomskog programa, podržanog Instrumentom koji ima savetodavni karakter i ne predviđa korišćenje finansijskih sredstava.
Izvor: Tanjug

NIIS: Gasprom Njeft zainteresovan za Petrohemiju

Ruska energetska kompanija Gasprom NJeft zainteresovana je za učešće u procesu privatizacije srpskog preduzeća "HIP-Petrohemija". Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, sastao se na marginama Devetog međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu, sa predsednik UO Gazprom Njefta Aleksandrom Đukovim, a jedna od tema sastanka bila je predstojeći proces privatizacije "HIP - Petrohemije" a.d.Pančevo, saopštilo je resorno ministarstvo.
Izvor: Tanjug

INO:

Dobri podaci sa tržišta rada podigli indekse na Wall Streetu i u Evropi

Poslednja objava sa američkog tržišta rada je bila relativno zadovoljavajuća pa su indeksi pozitivno odreagovali na ove podatke u petak. S&P500 dobio je 1,4% a Nasdaq isti toliki procenat.
Američka ekonomija je tokom septembra dodala 136,000 novo-zaposlenih što jeste niže od očekivanih 145,000 ali je ipak sama nezaposlenost i dalje na rekordno niskom nivou od 3,5%. Brojka je faktički najniža u poslednjih 50 godina. Tehnološke akcije bile su dobro performirane naročito zbog rasta na Applu od 2,8%, koji je usledio nakon što je japanski Nikkei pisao o tome kako kompanija povećava proizvodnju iPhona11 za 10%.
Evropske berze takođe su bile u zelenom zbog podataka iz Amerike, pa je Stoxx600 dobio 0,6%. Od korporativnih dešavanja iz Evrope izdvajamo da je Mark&Spencer izgubio 4%, nakon što je HSBC snizio rejting akcije sa „hold“ na „reduce“.
Izvor: CNBC, Ilirika