Dnevni izveštaj 08.10.2019
Objavljeno: 08. 10. 2019

SERBIA:

Stabilan napredak Srbije u unapređenju poslovne klime

Predsednica Saveta stranih investitora (FIC) Jana Mihajlova informisala je predstavnike institucija Evropske unije, u razgovorima u Briselu, da Srbija nastavlja stabilan, ali umeren napredak u unapređenju poslovne klime i da je evidentan pozitivan trend u sprovođenju reformi. Tokom dvodnevne diskusije sa EU institucijama, Savet je istakao ključni značaj reformi u sledećim oblastima: porezi, radno pravo, trgovina i inspekcije, bezbednost hrane, nekretnine i izgradnja, digitalizacija i elektronsko poslovanje, farmaceutska industrija i opšti pravni okvir (posebno zakoni o stečaju i deviznom poslovanju).
Izvor: RTV

Usvojen rebalans budžeta za 2019.

Skupština Srbije usvojila je rebalans državnog budžeta za 2019. godinu kojim je utvrđeno da se višak sredstava u budžetu od 50 milijardi dinara potroši za povećanje plata u javnom sektoru, jednokratnu pomoć penzionerima i pomoć građanima koji su se zadužili u francuskim francima, kao i za kapitalne investicije. Utvrđeno je povećanje plata u javnom sektoru od osam do 15 odsto od 1. novembra, kao i jednokratna pomoć penzionerima od 5.000 dinara koja će biti isplaćena početkom decembra. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je ranije da će najveće povećanje plata dobiti medicinske sestre, dok će lekari imati povišicu od 10 odsto.
Izvor: Telegraf

Erdogan i turska delegacija u Beogradu, privredna saradnja glavna tema

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan boravi u dvodnevnoj poseti Srbiji a glavne teme razgovora sa domaćim zvaničnicima biće ekonomska pitanja. Trgovinska razmena dve zemlje prošle godine je premašila milijardu evra, u poslednjih devet godina porasla je za 200 odsto. Procenjuje se da su turske investicije u Srbiji dostigle 200 miliona evra. Očekuje se otvaranje još pet kompanija.
Izvor: Tanjug

INO:

Indeksi na Wall Streetu u blažoj korekciji; Evropske berze u plusu

Vodeći indeksi na američkim berzama ovu nedelju startovali su blažim minusima, pošto investitori u centar pažnje drže početak pregovora kineske i američke delegacije. Zvanično, oni će otpočeti u četvrtak. Na tržištu već postoji sumnja u to da bi se sada mogao desiti neki značajniji pomak i dogovor pa je zato i došlo do pada indeksa na dnevnom nivou. S&P500 izgubio je 0,5% a Nasdaq 0,3%.
Od korporativnih dešavanja, izdvajamo da je naftna kompanija ConocoPhillips dobila 2%, nakon što je podigla svoju kvartalnu dividendu za 37,7%, na 42 centa po akciji.
Kompanija Uber Technologies skočila je preko 2% nakon što je Citigriuop povećao rejting akcije citirajući povoljan odnosa rizika i potencijale dobiti na istoj.
Evropski Stoxx600 juče je dobio 0,74% a investitori u fokusu drže predstojeće pregovore zvaničnika Kine i Amerike, teme vezan za Brexit a izveštaj sa američkog tržišta rada imao je pozitivnog uticaja.
Najvažniji korporativni događaj dana na evropskim tržištima je neuspeh austrijskog proizvođača čipova AMS, da preuzme Osram. Naime ,akcionari Osrama odbili su ponudu za preuzimanje i ponuđenu ceno od 4,5 milijardi EUR za 62% udela. Osram je izgubio 3,3% a AMS 0,9%.
Iz Nemačke su pristigli ponovo loši podaci, tačnije tamošnja proizvođačka aktivnost je takođe u padu, baš kao i evropski Sentix indeks.
Izvor: CNBC, Ilirika