Dnevni izveštaj 09.10.2019
Objavljeno: 09. 10. 2019

SERBIA:

Srbiji potreban rast od 5 odsto i više domaćih investicija

Predstavnici domaćeg i stranog kapitala ocenili su danas da je Srbiji potreban rast od 5 odsto BDP-a godišnje i da se mora povećati nivo domaćeg ulaganja, a što je moguće jedino obezbeđivanjem jednakih uslova na tržištu za sve kompanije i poštovanje zakona i procedura. Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović govorio je o potrebi povećanja ukupnog nivoa investicija, a kako bi se obezbedio inkluzivni i samoodrživi rast. "Ključni doprinosi rastu moraju biti investicije i izvoz, a ne potrošnja i uvoz", kaže Vlahović za Tanjug. Razvoj srpske ekonomije zavisi od mnogih faktora, a pre svega od priliva novca, investicija, ali i kvaliteta radne snage u zemlji, dodaje predsednik ITM grupe Toplica Spasojević koji smatra da treba više raditi na povećanju stopa rasta.
Izvor: Blic

Najavljena nova turska investicija - Uskoro industrijska zona sa 16 kompanija u blizini Beograda

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Nail Olpak, otvarajući poslovni forum Srbija - Turska, ocenili su da će otvaranje industrijske zone iz Istanbula u blizini Beograda dati potpuno novi impuls ekonomskim odnosima dve zemlje. Radimo na dovođenju velike industrijske zone iz Istanbula sa 16 fabrika u blizini Beograda. Nadam se da ćemo to veoma brzo ostvariti, preduslovi su tu, postoji politička volja i to je nešto što će dati potpuno novi impuls našim ekonomskim odnosima - kazao je Čadež.
Izvor: Ekapija

Ekonomije Z. Balkana usporavaju, Srbija prosečna

Privredni rast Srbije iznosiće ove godine 3,3 odsto, što je 0,1 poen iznad proseka zemalja Zapadnog Balkana, čije ekonomije usporavaju, upozoravaju stručnjaci Svetske banke. U regionalnom delu godišnjeg globalnog izveštaja, prezentovanom u Kancelariji Svetske banke u Beogradu, navodi se da ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu usporava, s obzirom na činjenicu da se nastavlja silazni trend investicija i izvoza. Procenjuje se da će u 2019. rast u regionu iznositi 3,2 odsto, što je pad u odnosu na 3,9 procenata prošle godine. Iako se za 2020. i 2021. godinu predviđa rast regionalne ekonomije, on će, kako se dodaje, ostati neznatno ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018. godine.
Izvor: Tanjug

INO:

Indeksi na Wall Streetu u solidnim minusima nakon odluke SAD da uvede nove restrikcije za kineske kompanije; Evropski indeksi u crvenom

Jučerašnji dan na vodećim svetskim berzama nije dobro završen, tačnije došlo je do novog solidnog pada vodećih indeksa na američkim berzama, a glavni povod za to je odluka američke administracije da uvede sankcije za nekoliko kineskih firmi (iz segmenta veštačke inteligencije), zbog kako se navodi, neadekvatnog tretmana kineskih ujgura, tamošnje nacionalne manjine. Ovaj prilično čudan potez razočarao je tržište i uneo dodatnu sumnju u iole pozitivan ishod predstojećih pregovora. S&P500 izgubio je juče 1,6% a Nasdaq 1,7%.
Posebnih korporativnih dešavanja nije bilo a na polju makro objava izdvajamo da proizvođačka inflacija u SAD u septembru nije ni postojala, tačnije došlo je do pada opšteg nivoa proizvođačkim cena zbog manjih troškova proizvodnje.
Evropski indeksi završili su utorak negativnim trendom pošto su nedavna dešavanja na relaciji SAD-Kina, očito smanjila šansu za ozbiljniji dogovor dve strane na predstojećem samitu. Stoxx600 izgubio je 0,97%, a najgore su prošli sektori maloprodaje i turizma.
Od korporativnih dešavanja verovatno je najviše pažnje privukla objava sa berze u Hong Kongu da povlači svoju ponudu za preuzimanje berze u Londonu, vrednu 39 milijarde USD, pošto istu nije prihvatio bord direktora. LSE je izgubio oko 6% na dnevnom nivou.
Izvor: CNBC, Ilirika